Yves en Wim in hun nieuwe restaurant in de Gasstraat.
Couvreur Yves en Wim in hun nieuwe restaurant in de Gasstraat.

"Hommage aan zalige gerechten van mémé"

Wim en Yves Degryse van Tafel 14 openen vandaag hun nieuwe restaurant in de Gasstraat. Op het gelijkvloers vind je Tafel Madeleine, op de eerste verdieping Bar Alfons. De namen verwijzen naar hun grootouders. "Niemand kon kroketjes van kalfszwezerik maken zoals mémé Madeleine. Dat is nu ons voorgerecht."

Horeca zit de familie Degryse in het bloed. Halfweg de jaren 30, toen er van feestzalen nog geen sprake was, ging oma Madeleine bij de mensen thuis koken. Later belandde ze achter het fornuis van gekende feestzalen zoals De Beurs. Opa Alfons was de stille kracht achter de schermen. Hun zonen Luc en Marc Degryse volgden in hun voetsporen en trokken naar Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. In 1967 nam de familie Park Rodenbach over. Liefst 38 jaar runden ze de bekende feestzaal. Ook de derde generatie laat nu van zich horen. Drie jaar geleden openden Wim en Yves met Tafel 14 hun eigen restaurant in de H. Horriestraat. Die zaak ging halfweg juni dicht. Nu beginnen ze een nieuw verhaal. Wim en Yves kochten een leegstaand herenhuis in de Gasstraat. Na een jaar renovatiewerken openen ze vandaag hun nieuwe zaak. Op het gelijkvloers kan je terecht in Tafel Madeleine, op de eerste verdieping is Bar Alfons gevestigd.

Met de pot op tafel

"De namen zijn een eerbetoon aan onze grootouders. In Tafel Madeleine trekken we de lijn van Tafel 14 door. We gaan voor een traditionele keuken met stoofpotjes als specialiteit, uiteraard met de pot op tafel. Ook serveren we een speciale Menu Madeleine. Voor 35 euro smul je van recepten van onze oma. Mémé kon bijvoorbeeld heel goed kroketjes van kalfszwezerik maken, dat is nu ons voorgerecht. De hoofdschotel is zalm met mousselinesaus, decennialang een topper in Park Rodenbach. Afsluiten doen we met een Dame Blanche."

Cinemakaart

De twee maken ook handig gebruik van hun buur, de Cityscoop. "Voor en na de film kan je bij ons terecht voor een snelle hap zoals lasagne. Die gerechten staan op onze cinemakaart." Ook in Bar Alfons zijn filmliefhebbers meer dan welkom. "Maar Bar Alfons is zeker geen café, eerder een plek waar je rustig een glas kan drinken en kan genieten van wat tapas."


www.tafelmadeleine.be. (CDR)

Lees meer