16 Auteur Stijn Vanderhaeghe en Franks moeder Chantal Vanruymbeke verkennen samen de expo.
Joke Couvreur Auteur Stijn Vanderhaeghe en Franks moeder Chantal Vanruymbeke verkennen samen de expo.

“VDB is er niet meer, maar zal er altijd zijn”: Boek en expo brengen tien jaar na zijn dood hulde aan wielergod Frank Vandenbroucke

Zaterdag is het precies tien jaar geleden dat Frank Vandenbroucke overleed in Senegal. Il Bimbo d’Oro liet niemand onberoerd. Een decennium na zijn dood brengen KOERS. Museum van de Wielersport en auteur Stijn Vanderhaeghe hulde aan het wonderkind van het wielrennen met het boek en de tijdelijke expo ‘VDB Forever’.

Op 12 oktober 2009 verloor België een van haar meest memorabele coureurs. Tien jaar na zijn dood spreekt Frank Vandenbroucke - VDB - nog altijd tot de verbeelding. Reden genoeg voor Uitgeverij Lannoo en auteur Stijn Vanderhaeghe om een nieuw boek aan hem te wijden: VDB Forever. “Er wordt ons wel vaker gevraagd waarom we nog een boek over Frank uitbrengen, er zijn er namelijk al een paar”, zegt Johan Ghysels van Lannoo. “Maar sommige renners zijn nu eenmaal zo spraakmakend en zo smaakmakend dat je steeds een ander licht kunt werpen op hun verhaal, het zijn mythes. Bovendien is de tiende verjaardag van Frank een bijzondere datum.” 

Sommige renners zijn nu eenmaal zo spraakmakend en zo smaakmakend dat je steeds een ander licht kunt werpen op hun verhaal, het zijn mythes

Johan Ghysels (Lannoo)

Enthousiasme

In VDB Forever laten 34 beeldende kunstenaars en evenveel woordkunstenaars hun licht schijnen op VDB. “Die 34 is niet toevallig, het is de leeftijd van Frank”, pikt auteur Stijn Vanderhaeghe in. “Het was aanvankelijk de bedoeling om tien kunstenaars een portret te laten maken en er een woordje bij te schrijven. Eén voor elk jaar dat we hem moeten missen. Maar het project liep al snel uit de hand door het enthousiasme van de vele kunstenaars en auteurs. Ik kreeg het fiat van Franks mama Chantal (Vanruymbeke, nvdr) en hoop dat zij, en iedereen die nog treurt om het verlies van Frank, troost kan putten uit de 34 werken en teksten.”

16 De cover van het boek VDB Forever.
Joke Couvreur De cover van het boek VDB Forever.

Johan Tahon, Herr Seele, Helmut Lotti, Luc Dufourmont en Carl Huybrechts zijn maar enkele kunstenaars die hebben meegewerkt aan VDB Forever. “Hun werken roepen gemengde gevoelens op, tonen de verschillende fases van rouw, zijn emotioneel en daardoor bijzonder sterk”, vindt Ghysels. “Frank was een inspirerend figuur. We zijn dankbaar voor de 34 jaar die we gehad hebben. Frank is er niet meer, maar zal er altijd zijn en dit boek - en de expo die eraan gekoppeld is - helpen erbij.”

Frank was een inspirerend figuur. We zijn dankbaar voor de 34 jaar die we gehad hebben

Johan Ghysels (Lannoo)
16 Helmut Lotti overhandigde het eerste exemplaar van VDB Forever, een boek van Stijn Vanderhaeghe, aan Franks moeder Chantal Vanruymbeke.
Joke Couvreur Helmut Lotti overhandigde het eerste exemplaar van VDB Forever, een boek van Stijn Vanderhaeghe, aan Franks moeder Chantal Vanruymbeke.

Tentoonstelling

De kunstwerken waarmee hulde gebracht wordt aan VDB vormen nu een tijdelijke tentoonstelling in KOERS. Museum van de Wielersport. Daarnaast vind je in KOERS ook verschillende objecten gelinkt aan de renner, zoals zijn trofee uit Luik-Bastenaken-Luik en zijn laatste fiets. “Special voor de expo ontwikkelden we de Erfgoedapp. Je kunt de objecten scannen met je smartphone en ontdekt zo het verhaal erachter”, weet Dries Dezaeytijd van het museum. “Bovendien installeerden we bij de expo ook de VDB Creative Wall, een witte wand waarop de bezoekers van de expo hun creatieve zelf kunnen loslaten en zo samen een 35ste kunstwerk ter ere van Frank creëren.”

16 Chantal Vanruymbeke en Stijn Vanderhaeghe openen de expo officieel.
Joke Couvreur Chantal Vanruymbeke en Stijn Vanderhaeghe openen de expo officieel.

Herr Seele

Elke bezoeker kan dus in de voetsporen stappen van onder andere Herr Seele achter wiens kunstwerk voor VDB Forever een bijzonder verhaal schuilt. “Mijn schilderij lijkt wel een boodschap uit het hiernamaals”, duidt hij. “Ik heb Frank jaren geleden geportretteerd als een rustende held, genietend van de overwinning. Het was dan ook een enorme shock toen ik een maand later hoorde dat hij gestorven was. Toen Stijn me vroeg of ik wou meewerken aan VDB Forever heb ik niet moeten twijfelen. Ik moest ook niets meer maken, ik had al een werk met een aangrijpend verhaal.”

16 Herr Seele portretteerde VDB amper een maand voor zijn plotse overlijden.
Joke Couvreur Herr Seele portretteerde VDB amper een maand voor zijn plotse overlijden.

VDB Forever is te bezoeken tot en met zaterdag 4 januari 2020 in de Zaal der Wereldkampioenen van KOERS. Museum van de Wielersport. De toegang tot de expo is inbegrepen in de toegangsprijs van het museum. Meer info op www.koersmuseum.be. Het Boek VDB Forever is uitgegeven door Lannoo, telt 240 bladzijden en is nu te koop in de boekhandel. 

16 Johan Ghysels van Uitgeverij Lannoo en auteur Stijn Vanderhaeghe lichtten VDB Forever toe.
Joke Couvreur Johan Ghysels van Uitgeverij Lannoo en auteur Stijn Vanderhaeghe lichtten VDB Forever toe.
16 'Meug ek nie Frank zien', een kunstwerk van Jan Van Imschoot.
Joke Couvreur 'Meug ek nie Frank zien', een kunstwerk van Jan Van Imschoot.
16 'Frank Vandenbroucke', een kunstwerk van Deborah Nyst.
Joke Couvreur 'Frank Vandenbroucke', een kunstwerk van Deborah Nyst.
16 Stijn Vanderhaeghe en Chantal Vanruymbeke bij het werk van Giovanni Winne.
Joke Couvreur Stijn Vanderhaeghe en Chantal Vanruymbeke bij het werk van Giovanni Winne.
16 'My talent has nothing to do with god', een kunstwerk van Hannes D'Haese.
Joke Couvreur 'My talent has nothing to do with god', een kunstwerk van Hannes D'Haese.
16 Stijn Vanderhaeghe en Chantal Vanruymbeke verkennen samen de expo.
Joke Couvreur Stijn Vanderhaeghe en Chantal Vanruymbeke verkennen samen de expo.
16 Chantal Vanruymbeke, de moeder van VDB.
Joke Couvreur Chantal Vanruymbeke, de moeder van VDB.
16 'Zonder Titel' een werk van Carl Cambré.
Joke Couvreur 'Zonder Titel' een werk van Carl Cambré.
16 Thomas Daem overhandigt een portret van Frank VDB aan zijn moeder Chantal Vanruymbeke.
Joke Couvreur Thomas Daem overhandigt een portret van Frank VDB aan zijn moeder Chantal Vanruymbeke.
16 Chantal Vanrymbeke ontdekt hoe haar overleden zoon in beeld werd gebracht.
Joke Couvreur Chantal Vanrymbeke ontdekt hoe haar overleden zoon in beeld werd gebracht.
16 Chantal Vanruymbeke bij een werk van Hannes D'Haese.
Joke Couvreur Chantal Vanruymbeke bij een werk van Hannes D'Haese.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer