getty

18 maanden cel voor hacker die website Crelan en pizzeria plat legde

Een 35-jarige man uit Roeselare is veroordeeld tot achttien maanden cel met uitstel omdat hij de website van Crelan heeft gehackt en uren offline heeft gehaald. Crelan kreeg drieduizend euro schadevergoeding. De beklaagde perste ook een pizzeria af door de website plat te leggen en losgeld te vragen. Een andere hacker uit Brugge kreeg 1.200 euro boete. 

Het onderzoek startte in 2014 nadat iemand een molotovcocktail had gegooid naar een bankkantoor van Crelan in Rumbeke. Er was weinig schade, maar de dader had wel een USB-stick laten vallen. De speurders achterhaalden de identiteit van de eigenaar, namelijk Brecht S. (35) uit Roeselare. Hij verklaarde dat hij wraak wilde nemen op Crelan. Zijn moeder had volgens hem driehonderdduizend euro van de bankrekening geplunderd na een echtscheiding met zijn vader en hij kreeg naar eigen zeggen geen gehoor bij de bank. Door de server van Crelan te overladen met gegevens konden uren geen overschrijvingen gebeuren.

Uit verveling

Daarnaast had hij ook meermaals de website van een pizzeria offline gehaald en vroeg hij losgeld om die weer online te zetten. De man verklaarde dat hij toen een moeilijke periode meemaakte en aan de drugs zat, waardoor hij eerder uit verveling stommiteiten begon uit te halen. Verder stelde de procureur dat er bewijzen waren dat hij had deelgenomen aan grootschalige internationale cyberaanvallen, onder andere op de FIFA. Hij was ook lid van Anonymous Belgium en Cyber Crew. Daar ging het volgens de advocaat van de beklaagde dan weer om hacken met ethische doeleinden. Het strafwetboek verbiedt dat niet expliciet, al is de rechtspraak er niet eenduidig over.

Criminele bende

Voor het gooien van de molotovcocktail, brandstichting dus, werd Brecht S. al veroordeeld tot drie jaar cel met uitstel. Daar is dus nog eens achttien maanden cel met uitstel bijgekomen voor hacking. Er stond overigens nog een 44-jarige Bruggeling terecht, voor het bezit van hackingprogramma’s en lidmaatschap van een criminele bende die collectief cyberaanvallen pleegt. Beide beklaagden wisselden ook hackingtools uit. De Bruggeling komt weg met 1.200 euro boete. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer