Eric Hallein, schepen Dirk Lievens, Willy Desmet van het koninklijk Sint-Gregoriuskoor, Isabelle Vermeersch en cultuurbeleidscoördinator Stijn De Zaeytijd bij het orgel in de kapel van de Grauwe Zusters.
Joke Couvreur Eric Hallein, schepen Dirk Lievens, Willy Desmet van het koninklijk Sint-Gregoriuskoor, Isabelle Vermeersch en cultuurbeleidscoördinator Stijn De Zaeytijd bij het orgel in de kapel van de Grauwe Zusters.

Alles op alles voor de Roeselaarse orgels: concerten, bescherming als monument en fietsroute met app

Orgelkring Adriaen Willaert en de stad willen de 20 Roeselaarse orgels dichter bij de burger brengen. Ze pakken uit met een reeks concerten, maken werk van de bescherming van het Oekense Van Peteghem-orgel als monument én denken aan een fietsroute met app in de Terf-regio.

Meer en meer kerken worden ontwijd en krijgen een andere invulling, ook in Roeselare. Dat is slecht nieuws voor de orgels die er vaak al decennia of eeuwenlang het huisinstrument zijn. Orgelkring Adriaen Willaert en stad Roeselare bekommeren zich al langer om deze instrumenten. Beste bewijs is de verhuis van het Potvlieghe-orgel vanuit de ontwijde Sint-Amandskerk naar de Sint-Michielskerk, ondertussen twee jaar geleden. Nu engageren beide zich ertoe om de orgels in Roeselare in stand te houden en meer in de kijker te zetten.

In eerste instantie willen ze de toekomst van het Van Peteghem-orgel in de Oekense Sint-Martinuskerk, dat dateert uit de 18de eeuw, veilig stellen. “Eind deze maand komt er iemand van het Agentschap Onroerend Erfgoed het orgel bekijken”, zegt erfgoedschepen Dirk Lievens (CD&V). “Het Van Peteghem-orgel is het oudste van de stad en we willen dit laten klasseren als erfgoed.”

Muziekfragmenten

Daarnaast wil de Orgelkring alle orgels uit de Terf-regio, zijnde Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Moorslede, Lichtervelde, Roeselare en Staden, op een moderne manier ontsluiten. “We dienden een subsidiedossier in om een app te ontwikkelen, met een fietsroute langs alle kerken in de Terf-regio”, weet Isabelle Vermeersch. “Onderweg kan je natuurlijk de kerken bezoeken, maar ook als die op slot zijn, zal je kennis kunnen maken met de orgels via foto’s, muziekfragmenten en info. Op termijn willen we dit uitbreiden tot buiten de Terf-regio.”

Eindoffensief

Om aan te tonen dat orgels meer kunnen dan het ondersteunen van misvieringen, worden er ook concertreeksen georganiseerd. Via het Internationaal Orgelfestival komen gereputeerde organisten uit binnen- en buitenland aan bod, terwijl het Stadsorgelfestival heel laagdrempelig is. Al die concerten zijn gebundeld in een nieuwe brochure. “Uitschieters zijn het herinneringsconcert op 12 oktober in de Sint-Michielskerk dat met onder meer een film over het grote WO I-eindoffensief van september 1918 een belevingsspektakel wordt, en het concert op 7 december in de Sint-Petrus en Pauluskerk op 7 december naar aanleiding van de 75ste verjaardag van het Koninklijk Sint-Gregoriuskoor”, zegt Eric Hallein, voorzitter van de Orgelkring.  “Op 21 december zingen we in de Rumbeekse kerk kerstliederen. Van die samenzangmomenten willen we ook een traditie maken.”

Meer info op www.organassociation-adriaenwillaert.com.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer