In de Gasthuiskapel in Poperinge werd de sculptuur al eens op ware grootte uitgevoerd in klei.
Foto RV/Peter Berghman In de Gasthuiskapel in Poperinge werd de sculptuur al eens op ware grootte uitgevoerd in klei.

Berghman maakt kunstwerk voor Poperingse stadspark

Het Poperingse stadspark 'Burggraaf Frimout Park' krijgt er volgende zomer een monument bij. Een beeld van zes meter lang en vier meter hoog, dat op zijn rug zal liggen én waar je kan inwandelen. Het wordt een beeld van de Roeselaarse beeldhouwer Peter Berghman.


Het WO I-monument op de Grote Markt in Poperinge werd het uitgangspunt voor het nieuwe beeld. "Dat is een typisch monument van een soldaat op een sokkel. Het nieuwe kunstwerk zal ook zo zijn, maar op een andere manier bekeken. Het kunstwerk wordt voorzichtig op zijn rug gelegd en wordt gedragen door twee schragen. Voorbijgangers zullen in het kunstwerk kunnen kijken en stappen", vertelt kunstenaar Peter Berghman. Het ontwerp is van de Nederlandse kunstenaar Anno Dijkstra. Roeselarenaar Peter Berghman werkt het uit tot een bronzen beeld van zes meter lang en vier meter hoog. "We gooien letterlijk heilige huisjes omver. We willen mensen doen stilstaan en op een andere manier doen nadenken over de oorlog."


De werktitel van het monument is momenteel 'Shot at Dawn'. "Het is een monument over helen. De wonde van de oorlog kan pas genezen als alle verhalen worden verteld." In de zomer van 2018 zal Berghman ter plaatse het werk assembleren. Er werd ongeveer 100.000 euro vrijgemaakt voor het kunstwerk, waarvan 25.000 euro door de stad Poperinge zal betaald worden. (LBR)

Lees meer