2 Het aantal fietsdiefstallen steeg licht in 2018.
Laenen Het aantal fietsdiefstallen steeg licht in 2018.

Fietsdiefstallen in Roeselare, Izegem en Hooglede weer licht gestegen

Het aantal fietsdiefstallen in de politiezone Riho is na jaren van sterke daling het voorbije jaar opnieuw licht gestegen. Andere opvallende vaststelling is een sterke daling in het aantal drugsfeiten en bromfietsdiefstallen.

In 2000 liepen bij de politie van Roeselare, Izegem en Hooglede nog 1.100 fietsdiefstallen per jaar binnen. Dankzij camerabewaking en gerichte acties kon dat cijfer teruggebracht worden naar 493 in 2017. Het voorbije jaar waren er dat 527, volledig te wijten aan een stijging in Roeselare. “Het station en de omgeving van de Wilgenlaan in Roeselare zijn de hotspots”, weet korpschef Curd Neyrinck. “Met een ophelderingsgraad van vijftien procent doet de politiezone wel drie keer beter dan het gemiddelde in de provincie of op nationaal niveau. Dat komt doordat we op internet of markten op zoek gaan naar gestolen fietsen. Bovendien worden altijd camerabeelden geanalyseerd. Die inspanningen zullen we moeten blijven volhouden.”

Het aantal bromfietsdiefstallen daalde spectaculair, van 40 in 2017 naar 20 in 2018, een halvering dus. Het gevolg van de invoering van de nummerplaat voor bromfietsen, meent Neyrinck. Ook in 2003 was een forse daling in het aantal bromfietsdiefstallen, toen door de verplichting een helm te dragen.

Wel een sterke stijging viel te noteren bij de metaaldiefstallen (van 6 naar 29) en werfdiefstallen (van 19 naar 29). Naar een oorzaak is het gissen. Het aantal verkrachtingen staat op het laagste peil in vijf jaar (16), net als het aantal aanrandingen van de eerbaarheid (24).

2 Korpschef van de politiezone Riho Curd Neyrinck en Roeselaars burgemeester Kris Declercq bij de drugsbuit van huiszoekingen.
Lieven Samyn Korpschef van de politiezone Riho Curd Neyrinck en Roeselaars burgemeester Kris Declercq bij de drugsbuit van huiszoekingen.

Opvallend: het aantal vaststellingen rond drugs daalde van 618 in 2017 naar 386 in 2018, te wijten aan het dalende aantal vaststellingen rond drugsbezit. Een gevolg van jarenlange strenge controles, onder andere op fuiven in Izegem. “Met als gevolg dat enkele grote fuiven met (drugs-)overlast niet meer georganiseerd werden of in een andere vorm terugkwamen”, weet de korpschef. Volledig in de lijn met de tijdsgeest: het aantal aangiftes rond informaticacriminaliteit steeg van 98 naar 243.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer