Een goede lasser kan bij bedrijven meteen aan de slag.
Couvreur Een goede lasser kan bij bedrijven meteen aan de slag.

Gratis opleiding lassen, want da's een knelpuntberoep

Om een antwoord te bieden op de grote vraag naar lassers, slaan uitzendbedrijf Accent Jobs, VDAB, stad Roeselare, vzw Mentor en de bedrijven Goddeeris Industrial Piping en Constructie Bruynooghe de handen ineen. Ze bieden een gratis opleiding, waarmee ze 15 mensen aan een vaste job willen helpen.

"Wij zijn continu op zoek naar lassers", vertelt Jean-Louis Goddeeris van Goddeeris Industrial Piping. "Het is hier in de streek zo erg dat we 16 nationaliteiten in dienst hebben, ook mensen die speciaal verhuizen of die enkele jaren hun gezin achterlaten."

Taalcoaching

Ook bij Accent Jobs kennen ze de problematiek. "Er heerst in de streek al jaren een grote krapte op de arbeidsmarkt, tegelijkertijd worden we ook geconfronteerd met knelpuntberoepen", aldus Joachim Commeene. "Zo is er een hoge nood aan lassers, zeker inox TIG-lassers. Zo ontstond het idee om de krachten te bundelen voor een uniek opleidingstraject: Inoxtension." Stad Roeselare trekt hiervoor 15.000 euro uit, VDAB stelt het opleidingscentrum en een instructeur ter beschikking en de bedrijven bieden ervaring op de werkvloer.


Concreet wordt er van 16 oktober tot 29 januari een gratis opleiding voor 15 werkzoekenden georganiseerd. "We selecteren gemotiveerde werkzoekenden met interesse in de job, ook uit kwetsbare groepen zoals anderstalige nieuwkomers. Voor hen is er ook extra begeleiding zoals taalcoaching. Einddoel is om de 15 deelnemers aan een vaste job te helpen." (CDR)

Lees meer