kos

Hogeschool Vives en Universiteit Gent ontwerpen interactief spel om studenten gezondheidszorg te leren omgaan met grensoverschrijdend gedrag en agressie van patiënten

Grensoverschrijdend gedrag en agressie zijn geen nieuw probleem in de zorgsector. Het merendeel van de verpleegkundigen heeft al eens te maken gehad met verbale of fysieke agressie door patiënten. “Volgens deskundigen heeft dit veel te maken met de stijgende werkdruk van de verpleegkundigen en de noden van de patiënt”, weet Bart Debyser van Vives. “Dit leidt tot een groot ongenoegen bij beide partijen en resulteert vaak in ongewenste situaties. Daarom is het belangrijk om de studenten uit de gezondheidszorgopleidingen al vroeg met deze situaties te laten kennismaken en hen op een interactieve manier correct te leren omgaan met deze omstandigheden.” Daarom ontwikkelden Hogeschool Vives campus Roeselare en de Universiteit Gent (UGent) een interactief spel dat je kan spelen met studenten uit de gezondheidszorgopleidingen.“Het spel kan je het best vergelijken met een soort groot ganzenbord waarbij de studenten, in groepjes van twee, zelf de pionnen vormen. Ze leggen een traject af via verschillende gekleurde kegels. Afhankelijk van het kleur van de kegel wordt een andere opdracht, stelling of oefening gevraagd”, duidt Debyser van Vives. “Er zijn vier soorten kegels, en dus vier soorten opdrachten: reflectie-opdrachten over eigen grenzen en die van de patiënt, opdrachten in functie van communicatievaardigheden en over het concreet omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag, opdrachten die meer gericht zijn op persoonlijke grenzen en aspecten van groepsdynamica, en reflectie-opdrachten over de eigen onderzoeksresultaten van het onderzoeksproject ‘Agressie en grensoverschrijdend gedrag in zorgrelaties tussen verpleegkundigen en patiënten’.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer