7 De leerlingen van De Brug konden zelf even voor Sint spelen.
Joke Couvreur De leerlingen van De Brug konden zelf even voor Sint spelen.

Leerlingen De Brug knutselen cadeautjes ineen voor elkaar: “De kinderen kunnen zelf even Sinterklaas spelen”

Niet alle kinderen in de klas schrijven een brief naar de Sint, zetten hun schoentje en krijgen op 6 december cadeautjes. Sommigen kennen de man zelfs niet vanuit hun thuiscultuur. ARhus en stedelijke basisschool De Brug pasten hier een mouw aan en organiseerden samen een solidaire Sinterklaasactie.

“Mijn Kosovaarse ouders kenden de Sint niet tot ik mijn eerste brief schreef en mijn schoentje zette. Die eerste keer ontving ik mijn cadeautje met vertraging, maar nu is 6 december ook bij ons een jaarlijkse traditie”, vertelt Deniza Miftari, die als stagiaire bij ARhus de solidaire Sinterklaasactiviteit helpt organiseren. “Ik zat vroeger zelf ook in De Brug en zag dat veel kinderen uit de boot vielen omdat de Sint in hun cultuur niet voorkomt. Wanneer we tijdens een klasgesprek mochten vertellen wat we gekregen hadden van de Sint waren er altijd kinderen die ter plaatse iets verzonnen om er toch maar bij te horen. Dat is heel pijnlijk omdat het benadrukt dat je anders bent.”

7 Deze kinderen tonen trots hun knutselwerkjes.
Joke Couvreur Deze kinderen tonen trots hun knutselwerkjes.

Elkaar blij maken

Om dat te voorkomen, bundelden ARhus en De Brug dinsdag de krachten. Samen met hun ouders knutselden de leerlingen van het derde kleuter en het eerste leerjaar een cadeautje, gaande van sleutelhangers, over balpennen  tot schuddebollen. Niet voor zichzelf, maar voor een andere leerling. Eens alle cadeautjes klaar waren, werden ze ingepakt. Daarna zetten alle kinderen hun schoen in de turnzaal en werd in elke schoen een zelfgemaakt cadeautje gelegd. Zo gingen alle kinderen met een cadeautje naar huis dat door iemand anders gemaakt werd. “Deze Sintactiviteit laat kinderen zelf even Sint zijn”, zegt directeur Koen Dierynck van De Brug. “Samen met alle kinderen, leerkrachten en ouders gaan ze creatief aan de slag om even later de schoen van elke medeleerling te vullen. En daar gaat het uiteindelijk om: iedereen - en vooral elkaar - blij maken.”

7 Cadeautjes maken.
Joke Couvreur Cadeautjes maken.
7 Er werden ook robots ineen gestoken.
Joke Couvreur Er werden ook robots ineen gestoken.
7 Tussendoor was er ook tijd om elkaars spiegelbeeld te dansen.
Joke Couvreur Tussendoor was er ook tijd om elkaars spiegelbeeld te dansen.
7 Cadeautjes maken.
Joke Couvreur Cadeautjes maken.
7 Elkaars spiegelbeeld dansen.
Joke Couvreur Elkaars spiegelbeeld dansen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer