2 De onthulling van het monument ter herinnering aan de biggenmarkt.
Joke Couvreur De onthulling van het monument ter herinnering aan de biggenmarkt.

Mandje vol varkentjes siert voortaan de Coninckplein

Op het de Coninckplein, in de volksmond beter bekend als het Sint-Amandsplein, werd vrijdag een nieuw monumentje onthuld. Het gaat wordt om mandje vol biggetjes, dat de herinnering aan het verleden van het plein als varkensmarkt levend moet houden.

Het kunstwerk is van Jaak Vandevelde en werd geschonken aan de stad door de West-Vlaamse Fokvarkens Veiling. Op de sokkel is tekst en uitleg te vinden over het verleden van de markt. Tussen de jaren ’50 en ’80 werden op het de Coninckplein elke week biggetjes verhandeld op een ‘zwijnenmarkt’. Daarbij werden de biggetjes per acht of per tien in manden gezet en verkocht. Door de veranderende tijden werd de markt in de loop van de jaren ’80 afgeschaft.

2 Het monument ter herinnering aan de biggenmarkt.
Joke Couvreur Het monument ter herinnering aan de biggenmarkt.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • eddy berton

    Goed gedaan Roeselare maar zal problemen geven met de mensen die het plein bezetten daar voor hun geloof een varken niet past erbij Gr bewoner van het plein

Lees meer