3 Deze rechtopstaande betonmolens zijn nu al te vinden in de Singellaan.
Sam Vanacker Deze rechtopstaande betonmolens zijn nu al te vinden in de Singellaan.

Monumentale kunstwerken duiken op in Gits voor zevende editie van openluchttentoonstelling WaTuKu

Gits maakt zich op voor een kunstige zomer. Her en der in het straatbeeld duiken monumentale kunstwerken op naar aanleiding van de zevende editie van de openluchttentoonstelling WaTuKu. De kunstroute is gratis en permanent te bezoeken tussen 5 juli en 18 augustus.

36 West-Vlaamse kunstenaars exposeren 45 werken in het centrum van Gits. Dat zijn er de helft minder dan op de vorige edities van Wandelen Tussen Kunst, maar dat is een bewuste keuze. “De kleinere kunstwerken lieten we achterwege”, legt Patrick Vandevyvere van de Vlaamse Kultuurvereniging uit. “Die komen minder goed tot hun recht in openlucht en bezoekers hebben sowieso meer oog voor de grotere en meer spectaculaire werken. Dus hebben we dit keer resoluut gekozen voor monumentale beeldende kunst. Enkele voorbeelden daarvan zijn nu al te zien in Gits, onder andere in de Singellaan en op de markt.”

De vorige editie van het driejaarlijkse WaTuKu dateert al van 2015. “In principe had er vorig jaar een nieuwe editie moeten zijn, maar door omstandigheden hebben we nog een jaartje moeten overgeslaan”, gaat Vandevyvere verder. “We hadden onze handen al vol met de tweede editie van onze pop-up Camping Municipale.” 

3 Ook op de markt van Gits werd al een werk neergezet.
RV Ook op de markt van Gits werd al een werk neergezet.

Gelegenheidscafé

Het traject van WaTuKu bedraagt twee kilometer en loopt door het centrum. De officiële opening staat gepland op 5 juli, waarna de tentoonstelling permanent te bezichtigen is tot 18 augustus. “Nieuw is dat we op dinsdag 16 juli de Gitsenaars uitnodigen om de route te bezoeken. We nodigen iedereen uit om af te spreken met buren, vrienden of collega’s en samen het traject af te leggen. Vanaf 19 uur zullen een aantal kunstenaars aanwezig zijn bij hun werken en ze geven ze de bezoekers een woordje uitleg. Diezelfde avond organiseren we ook een ‘Volle Maan’-gelegenheidscafé bij Paul Demunster in de Gitsbergstraat 9. Daar kunnen bezoekers nog wat napraten.”

Zoals bij de vorige zes edities van WaTuKu heeft de Kultuurvereniging weer een infobrochure met de route en een woordje uitleg over de kunstwerken samengesteld. Die brochure kost vijf euro en is te verkrijgen bij alle handelaars in het centrum van Gits. 

3
Kultuurvereniging Gits

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer