2 Marino Basso bij zijn gigantisch schilderij in de Sint-Amandskerk.
Joke Couvreur Marino Basso bij zijn gigantisch schilderij in de Sint-Amandskerk.

Nieuwe kunstwerken fleuren stadsbeeld op

Het Roeselaarse stadsbeeld is enkele kunstwerken rijker. Nadat vzw De K-Trolle vorige zomer uitpakte met de beeldenroute Kunst in de Stad, goed voor 112 werken van 77 kunstenaars, kregen de twee winnende kunstwerken nu een vaste stek. 

De selectie gebeurt door een publieksjury en een vakjury en de stad kocht de werken van laureaten Paul Deschrijver en Marino Basso aan om een vaste stek in de openbare ruimte te geven. Op De Munt ontdek je voortaan ‘Don Quichote de la Mancha’ van Paul Deschrijver. Dit beeld in polyester verwijst naar de hoofdpersoon in de roman ‘De Vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha’ van Cervantes. In de ontwijde Sint-Amandskerk, de thuishaven van de Lokaalmarkt, hangt voortaan een imposant schilderij van Marino Delbeke. ‘Individuum est Ineffabile’ is vier meter hoog en vijf meter breed.

2 Paul Deschrijver bij zijn beeld op De Munt.
Joke Couvreur Paul Deschrijver bij zijn beeld op De Munt.

Daarnaast zijn er sinds kort ook drie kunstwerken te zien in het straatbeeld die geschonken werden aan de stad. Op de begraafplaats van Rumbeke prijkt de Piëta van beeldhouder Gaetano Petralia, die in 2016 overleed. Zijn echtgenote Lia Berteloot had de wens uitgedrukt om na haar overlijden het werk Piëta te schenken aan de stad om op de Rumbeekse begraafplaats te plaatsen. Nog in Rumbeke vind je langs de Regenbeek het beeldhouwwerk Poortwachtster van de in 2015 overleden beeldhouwer Michel Lyssens. Het werk in arduin is geschonken door Lyssens’ echtgenote Jozefa Lyssens-Degryse en de kinderen. Op het de Coninckplein werd onlangs een bronzen kunstwerk onthuld dat verwijst naar de biggenmarkt die decennia op dit plein werd georganiseerd, geschonken door de West-Vlaamse Varkensveiling.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer