5 Belinda Eelbode, schepen Dirk Lievens, Nick Demets en Jolien Vergote van de dienst Toerisme en de Roeselaarse brouwers toasten in Bram’s Brewery op de nieuwe bierwandeling.
Joke Couvreur Belinda Eelbode, schepen Dirk Lievens, Nick Demets en Jolien Vergote van de dienst Toerisme en de Roeselaarse brouwers toasten in Bram’s Brewery op de nieuwe bierwandeling.

Ontdek de biergeschiedenis van Roeselare: wandeling voert je langs nieuwe en verdwenen brouwerijen

Roeselare wil zich steeds meer profileren als bierstad. Biersommelier Belinda Eelbode heeft daarom samen met de dienst Toerisme een Roeselaarse bierwandeling uitgestippeld. Zo kun je Roeselare verkennen langs nieuwe en verdwenen brouwerijen, je dorst lessen met een lokaal biertje in een van de vele cafeetjes en ontdekken waarom Roeselare de Rodenbachstad is.

Roeselare is al bijna 150 jaar verbonden met brouwerij Rodenbach, maar heeft voor bierliefhebbers meer te bieden dan alleen het internationaal gesmaakte pittig bruintje. Omdat veel mensen tegenwoordig hun eigen bier brouwen, lanceert het stadsbestuur de Roeselaarse Bierwandeling. “We gingen op zoek naar talent om die wandeling uit te stippelen en kwamen uit bij onze biersommelier Belinda Eelbode. Onze dienst Toerisme heeft al haar hersenspinsels en opzoekingen in een overzichtelijke plattegrond gegoten, gekoppeld aan de Erfgoedapp”, vertelt toerismeschepen Dirk Lievens (CD&V).

5 Roeselare is onlosmakelijk verbonden met brouwerij Rodenbach.
Jos Bogaerts Roeselare is onlosmakelijk verbonden met brouwerij Rodenbach.

Rijke traditie

De nieuwe wandeling moet nog meer bezoekers naar Roeselare lokken. “Jaarlijks komen nu al 550 groepen onze stad bezoeken”, weet Lievens. “Dat is heel wat, maar het kan nog beter. Als je weet dat jaarlijks 20.000 tot 25.000 mensen brouwerij Rodenbach bezoeken, voel je dat het loont om het bierverhaal van onze stad in de kijker te zetten.”

Onze stad telt twee brouwerijen, een moutbakkerij, verschillende brouwfirma’s en twintig Roeselaarse biertjes

Biersommelier Belinda Eelbode

Belinda, zaakvoerster van Beer To Taste en voorzitter van de West-Vlaamse Gidsenkring, ontwikkelde een nieuw concept dat zowel geschikt is voor bierliefhebbers als bierprofessionals. De wandeling kaart de rijke Roeselaarse biertraditie van vroeger en nu aan. “Onze stad telt twee brouwerijen, een moutbakkerij, verschillende brouwfirma’s en twintig Roeselaarse biertjes”, vertelt ze.

5 Bert Soete en Rik Vanblaere van Zwaan 9 met hun ‘Onze Louis’.
Joke Couvreur Bert Soete en Rik Vanblaere van Zwaan 9 met hun ‘Onze Louis’.

Na de wandeling kun je je een echte bierexpert noemen. En zo willen we Roeselare voor eens en voor altijd ook echt op de bierkaart zetten

Biersommelier Belinda Eelbode

Wielerbieren en tripels

“Maar de bierwandeling gaat over meer dan die bieren alleen. Je kunt de wandeling - goed voor vier kilometer en met zeven stops - in één keer afleggen of in stukken, individueel of in groep en straks ook onder begeleiding van een biergids. Je start aan het Stationsplein, waar je de kunst van het bierproeven leert. Onderweg ontdek je het verhaal van Albrecht Rodenbach en brouwerij Rodenbach, in KOERS maak je kennis met wielerbieren, zoals de Triporteurbieren van moutbakkerij BOM Brewery, en de vroegere brouwerij Cauwe, die Roeselaarse tripel brouwde. Bram’s Brewery brengt tegenwoordig ook weer een Roeselaarse tripel op de markt, maar dan volgens een nieuw recept. Op de Grote Markt focussen we op ’t Vat en de foeders van Rodenbach, maar ook foodpairing, water als basis voor bier en de verhalen achter Onze Louis van Zwaan9 en WUK van De Brouwmoaten komen aan bod, net als de verdwenen brouwerij De Ooievaar van voormalig burgemeester Mahieu. Na de wandeling kun je je een echte bierexpert noemen. En zo willen we Roeselare voor eens en voor altijd ook echt op de bierkaart zetten.”

5 Rebekka Lyssens en Bert Van Hecke hebben met BOM Brewery geen brouwerij, maar een moutbakkerij.
Joke Couvreur Rebekka Lyssens en Bert Van Hecke hebben met BOM Brewery geen brouwerij, maar een moutbakkerij.

De plattegrond van de Roeselaarse bierwandeling kun je gratis ophalen bij de dienst Toerisme in KOERS. Museum van de Wielersport aan het Polenplein. Vanaf 1 juli kun je de wandeling ook met een gids afleggen. Boeken kan op www.visitroeselare.be.

5 Bram Van Mullem van Bram’s Brewery brouwt onder andere de Roeselaarse tripel.
Joke Couvreur Bram Van Mullem van Bram’s Brewery brouwt onder andere de Roeselaarse tripel.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer