Bij een ademtest blies de politie-inspecteur ruim 2 promille.
Photo News Bij een ademtest blies de politie-inspecteur ruim 2 promille.

Politieagent al voor vierde keer veroordeeld voor rijden onder invloed: drie maanden rijverbod

Een 51-jarige politie-inspecteur uit Staden is vandaag door de politierechtbank van Kortrijk veroordeeld tot een rijverbod van drie maanden en een boete van 1.200 euro na een positieve ademtest. Het was al zijn vierde veroordeling voor rijden onder invloed.

Filip S. moest zich al voor de vijfde keer voor een politierechter verantwoorden. Hij liep al drie veroordelingen op omdat hij met een glas te veel op achter het stuur kroop en hij reed ook al eens te snel. Op 26 maart 2018 plukten zijn collega’s hem in Roeselare uit het verkeer omdat hij vreemd rijgedrag vertoonde. Een alcoholtest wees uit dat hij 2,18 promille in het bloed had. “Ik ben heel beschaamd”, prevelde hij voor de politierechtbank. “Tegenover u, de maatschappij, mijn collega’s,… Er wacht me waarschijnlijk nog een tuchtsanctie op het werk.” 

De man is inspecteur bij de politiezone Arro Ieper. “Net zoals ik moet u er zich van bewust zijn dat wij een voorbeeldfunctie vervullen”, antwoordde de politierechter. “Het is wat vreemd dat iemand die anderen verbaliseert als ze te veel gedronken hebben achter het stuur zich daar zelf aan bezondigt.” 

Als Filip S. na het rijverbod van drie maanden zijn rijbewijs terug wil, moet hij eerst slagen voor zijn theoretisch en praktisch rij-examen en moet hij een medische en psychologische proef doorstaan.

“Telkens wordt inderdaad een tuchtonderzoek opgestart”, klinkt het bij de korpschef van de politiezone Arro Ieper Kenneth Coigné. “De sancties kunnen variëren van een officiële waarschuwing of een blaam tot schorsing, terugzetting in graad of barema, inhouding loon of ontslag. De lichtste sancties verdwijnen na twee jaar uit een dossier, de zwaarste na vijf jaar. Dan wordt daar bij de beoordeling van een volgend vergrijp geen rekening meer mee gehouden. Ik betreur uiteraard dergelijke zaken. Als politieman heb je een voorbeeldfunctie. We proberen onze korpsleden ook te begeleiden en wijzen op het belang van deontologie en discipline.” 

39 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Johnny Vandewalle

    En deze mag nog politie agent blijven ??? Een goed voorbeeld zou ik zeggen .

  • robert dumortier

    En waar was het Alcohol slot?

Lees meer