3 Roeselare plant een grootschalige herdenking voor de bevrijding van Roeselare door de Polen.
Joke Couvreur Roeselare plant een grootschalige herdenking voor de bevrijding van Roeselare door de Polen.

Roeselare herdenkt 75ste verjaardag van bevrijding: “We willen ook de Poolse gemeenschap bereiken”

Stad Roeselare plant een grootschalige herdenking van de 75ste verjaardag van de bevrijding door de Eerste Poolse Pantserdivisie van generaal Maczek. Op het programma staan naast de traditionele plechtigheden onder andere een Poolse week in CC De Spil, een fietstocht, de vertoning van uniek beeldmateriaal, een boottocht en een reeks lezingen.

“Het is onze plicht te blijven herinneren aan onze bevrijders die gestreden hebben voor onze hedendaagse vrijheid en democratie”, zegt voorzitter Geert Messiaen van de Nationale Vereniging Miliciens en Beroepsmilitairen van België, afdeling Noord- en Midden West-Vlaanderen. “De Eerste Poolse Pantserdivisie die onze regio bevrijdde, was bijna zestienduizend man en 381 tanks sterk. Vierhonderd soldaten lieten het leven in ons land, acht Polen vielen voor Roeselare.” 75 jaar later wil Roeselare dit herdenken. In het voorjaar werden al verschillende activiteiten georganiseerd, van een expo tot een totaalspektakel. Nu de exacte verjaardag van de bevrijding eraan komt, maakt de stad zich op voor een tweede reeks activiteiten. “Hiermee willen we ook de Poolse gemeenschap bereiken”, zegt schepen Dirk Lievens (CD&V). “In Roeselare wonen 540 Poolse gezinnen en ook in de ruime regio wonen heel wat Polen. We willen hen graag samenbrengen rond het thema van de bevrijding.” 

Dat gebaar wordt gesmaakt. “De reacties zijn heel positief”, weet voorzitster Bronia Magiera van het Pools Memorandum. “Het wordt enorm geapprecieerd dat Roeselare zoiets doet, zelfs op de Poolse ambassade.”

3 De eerste Poolse tank in Roeselare aan café ’t Rustoord.
SAR, collectie Fred Vannieuwenhuyse De eerste Poolse tank in Roeselare aan café ’t Rustoord.

Vredesduiven

Voor de grootschalige herdenking bundelen verschillende partners de krachten. Zo organiseert CC De Spil een Poolse week. “Van 7 tot 15 september brengen we voorstellingen die een link hebben met Polen”, weet Stefanie Da Silva Lemos. “Starten doen we met een gratis pianoconcert van Anna Ciborowska, afsluiten met gratis Poolse kinderfilms. Tussendoor staan vier Poolse films op de agenda die onder andere een beeld schetsen van Polen onder de Russische en Duitse bezetting.”

 De NVMBB en het Pools Memorandum plannen op 8 september vier plechtigheden. “We starten om 9 uur aan het Pools monument op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt, waar militaire voertuigen en een detachement van Poolse en Belgische militairen zullen zijn”, weet Geert Messiaen. “Om 10.15 uur zullen de Roeselaarse scouts de Poolse en Belgische vlaggen hijsen als eerbetoon aan scoutsmeisje Simonne Brugghe, die een belangrijke rol speelde bij de Roeselaarse bevrijding en om 10.40 uur worden op de oude stedelijke begraafplaats vredesduiven gelost en herinneren we de acht gesneuvelde Poolse soldaten. Tot slot is er om 12.20 uur nog een huldebetoon aan de gedenkplaats voor Generaal Maczek op de Grote Markt met het groot akkoord vanuit de Sint-Michielstoren. In de namiddag is er om 16 uur ook nog een orgelconcert in de Augustijnenkerk door Eric Hallein.” 

Als opwarmertje kun je dankzij de Delegatie Souvenir Français Roeselare fietsen of wandelen in het spoor van de Poolse eenheden. “Via een uitgestippeld parcours van twaalf kilometer kom je langs alle belangrijke plaatsen die herinneren aan de bevrijding”, legt voorzitter Thierry Van Paemel uit. “Gratis inschrijven en starten doe je aan KOERS van 10 tot 15 uur, waar je een stratenplan en infobundel krijgt.”

3 Simonne Brugghe kreeg een medaille van generaal Maczek.
RV Simonne Brugghe kreeg een medaille van generaal Maczek.

Lezingen

Tot slot brengen ook een reeks lezingen en filmvoorstellingen de bevrijding in herinnering. Op 5, 12 en 29 september en 3 oktober zijn er in het stadhuis, telkens om 20 uur, gratis lezingen door stadsarchivaris Willy Vallaey met focus op Roeselare over achtereenvolgens de bezetting, de collaboratie en het verzet, de bevrijding en het herstel van de stad, de economische crisis en repressie. Het filmarchief toont op dinsdag 10 en 24 september om 14.30 en 17 uur in de gemeenteraadszaal unieke beelden over de bevrijding van Roeselare en op woensdag 18 september toont regisseur Bart Verstockt in CC De Spil een film over de bevrjding waarin Roeselaarse burgers het woord nemen, gevolgd door een film waarin de Polen hun verhaal vertellen. Tot slot is er op 28 september nog een boottocht met Poolse muziek en catering en waar de Poolse bevrijding wordt belicht.

Meer info op visitroeselare.be.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer