Pierre Vangroenweghe in zijn schrijnwerkersmuseum, dat nu volledig geïnventariseerd is.
RV Pierre Vangroenweghe in zijn schrijnwerkersmuseum, dat nu volledig geïnventariseerd is.

Unieke collectie van schrijnwerkersmuseum geïnventariseerd

Via een samenwerkingsproject tussen het Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed en de erfgoedcel TERF werd de collectie van het schrijnwerkersmuseum van Pierre Vangroenweghe in de Onze-Lieve-Vrouwstraat geïnventariseerd.

“De inventarisatie was een huzarenwerk dat anderhalf jaar geduurd heeft”, zegt erfgoedschepen Kurt Himpe (N-VA). “Tijdens de registratie werd de verzameling ingedeeld in deelcollecties. Er werd beschreven waar welke stukken liggen, ze werden gefotografeerd en de functie of link met een bedrijf, persoon of gemeente beschreven. Van bepaalde collectiestukken werd ook een filmpje gemaakt om het gebruik ervan te verduidelijken en er kwam reactie op met nieuwe informatie of mensen die nog stukken hadden.”

Schatten

Tijdens het inventariseren kwamen ook enkele schatten naar boven. “In tegenstelling tot veel verzamelaars ging het Pierre niet alleen om het gereedschap”, zegt ETWIE-medewerker Robin Debo. “Hij bracht afgewerkte producten bijeen om te kunnen tonen wat een vaardige houtbewerker kon maken met zijn gereedschap en welke slimme oplossingen ze soms bedachten. Vandaar dat je in het museum bijvoorbeeld een uitzonderlijke collectie glas mét productiefoutjes aantreft. Juist door de foutjes in het glas kan Pierre vertellen hoe de productietechnieken van glas geëvolueerd zijn en welke impact dat had op de constructie van een raam voor de schrijnwerker. In mijn ogen een kleine schat, want wie zou er nu aan denken om glas met productiefoutjes te verzamelen? Bepaalde collectiestukken hebben ook een interessante link met Izegem. Zo is er een uniek raam met rolluik van J. Windels – Dusselier, dat nog dateert van de beginperiode van het bedrijf (1876 – 1930). Dit bedrijf groeide verder uit tot de gekende Izegemse firma Winsol. Met een vernuftig systeem om het rolluik te bedienen en het raam verticaal open te schuiven, is het een van de blikvangers in het museum.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer