Land- en tuinbouwschool VABI introduceert volgend jaar studierichting sport

Het Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut (VABI) introduceert vanaf volgend schooljaar de studierichting Sport in het eerste middelbaar. Daarbij kunnen de leerlingen voor drie uur extra sport, en dus vijf uur, kiezen. Vanaf 1 september 2020 wordt de richting ook gelanceerd in het tweede jaar, waar tot zeven uur extra sport, en dus negen uur, in de lessentabel prijkt. De nieuwe studierichting focust niet alleen op actief sporten, maar ook op het wetenschappelijke. Ambassadeurs van de nieuwe opleiding zijn oud-leerlingen en profrenners Yves Lampaert en Jelle Wallays. 

Verrassend is de keuze van het VABI zeker. De school in de Zuidstraat is al decennia bekend voor haar opleidingen rond land- en tuinbouw en dierenzorg. “De vernieuwing van het secundair onderwijs biedt kansen. Binnen Scholengroep Sint-Michiel wordt tot nu toe geen sportonderwijs aangeboden en wij krijgen de kans om dit vanaf volgend schooljaar te introduceren”, vertelt directeur Bart Vandenberghe. “Zo hopen we leerlingen aan te trekken die geïnteresseerd zijn in sport, wetenschappen en sociale vaardigheden. We hopen op 1 september met twaalf leerlingen te kunnen starten, maar beseffen dat de nieuwe opleiding sowieso zal moeten groeien.”

Op infrastructureel vlak is het VABI klaar voor de nieuwe uitdaging. “De grote sporthal op de campus kreeg onlangs een nieuwe sportvloer en is uitgerust met veel sportmateriaal. Daarnaast is een dossier ingediend om de oude sporthal te renoveren. Die werken moeten binnen zes maanden kunnen starten. Daarnaast hebben we ook een fitness, een atletiekpiste, voetbalveld en faciliteiten voor onder andere kogelstoten en verspringen.”

Wetenschappelijk aspect

Vanaf 1 september kunnen jongeren in het eerste middelbaar kiezen voor de basisoptie Sport. “Dit betekent dat ze, zowel in de A- als de B-stroom, naast de 28 uur aan algemene vakken voor drie extra uren sport kunnen kiezen. Bovenop de twee uur sport die in het standaard lessenpakket zit”, legt de directeur uit. “Vanaf 1 januari 2020 wordt de basisoptie ook gelanceerd in het tweede jaar. “Zowel in de A-als de B-stroom zullen leerlingen kunnen kiezen voor vijf of zeven uur extra sport, bovenop de vaste twee uren. De focus ligt niet alleen op actief sporten, maar ook op het wetenschappelijke aspect, zoals gezonde voeding, de bewegingsdriehoek, ergonomie,... Bij actief sporten komen atletiek, gymnastiek, ritmiek en balsporten aan bod, maar ook meer alternatieve sporten, zoals freerunning, frisbee en oriëntatielopen.” 

Ook in de tweede graad wil het VABI de sportieve lijn doortrekken. Nu al garanderen ze dat de TSO-richting Biotechnieken en de BSO-opleiding Plant, Dier en Milieu straks uitgebreid worden met twee extra uren sport.

Ambassadeurs

Ambassadeurs van de nieuwe opleiding zijn regionale wielercoryfeeën Yves Lampaert uit Ingelmunster en Stadenaar Jelle Wallays. Beide zijn oud-leerlingen van het VABI. “Moest die studierichting in mijn tijd al bestaan hebben, had ik er meteen voor gekozen”, reageert Lampaert. “De lessen lichamelijke opvoeding waren mijn ding en ik was er ook goed in. Ik heb destijds na de schooluren, op karakter, nog heel wat inspanningen moeten leveren om te staan waar ik nu sta.” Wallays is het VABI nog altijd dankbaar. “In mijn laatste jaar kreeg ik de kans om naar het WK in Mexico te gaan. Dankzij de school mocht ik mijn eindwerk vroeger inleveren”, vertelt Jelle. “Dat WK werd een duw in de rug, de doorbraak voor mijn profcarrière en dat heb ik een stukje te danken aan het VABI. De nieuwe richting is een leuk initiatief en biedt zeker extra kansen voor de leerlingen.”

Meer info op www.vabi.be.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer