Een van de projecten die op subsidies kan rekenen, is het creëren van een groene ontmoetingsruimte rond de Sint-Jozefskerk.
Joke Couvreur Een van de projecten die op subsidies kan rekenen, is het creëren van een groene ontmoetingsruimte rond de Sint-Jozefskerk.

Vlaamse centen voor ontharding speelplaats en parking basisschool De Brug en omgeving Sint-Jozefskerk

Twee Roeselaarse ‘onthardingprojecten’ krijgen subsidies van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V).

In totaal gaat er vijf miljoen euro naar 22 Proeftuinen Ontharding, die binnenkort in Vlaanderen opgestart worden. De initiatiefnemers worden ondersteund via subsidies én projectbegeleiding om beton, asfalt of gebouwen te verwijderen en die ruimte kwalitatief in te richten. “Via onthardingsprojecten zetten we in op het klimaatrobuuster en leefbaarder maken van onze regio en nabije omgeving, en het versterken van de lokale of bovenlokale open ruimte”, zegt Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel. Er werden in totaal 138 dossiers ingediend die hoopten op centen. Het eerste Roeselaarse project dat geselecteerd is er eentje van Stedelijke Basisschool De Brug. De school langs de Brugsesteenweg wil de bestaande verharde speelplaats en parking ontharden om een meerwaarde te creëren voor de school én de buurt op het vlak van spel, sociale interactie, groen, biodiversiteit en verkeersveiligheid. Hiervoor wordt een participatief traject gehouden met de school en de buurt, in samenwerking met VIVES en de KU Leuven. Zo kan er ook ingezet worden op biodiversiteit en recyclage. Daarnaast krijgt Stad Roeselare eveneens centen om de omgeving van de Sint-Jozefkerk, die momenteel getransformeerd word tot nieuwe stek van architectenbureau 3Architecten in combinatie met een polyvalente ruimte, te ontharden om er een kwalitatieve groene ontmoetingsruimte te creëren. Hiervoor wordt wordt de mobiliteit in de buurt herzien en veiliger gemaakt.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer