Een zittingzaal van de rechtbank in Kortrijk.
Alexander Haezebrouck Een zittingzaal van de rechtbank in Kortrijk.

Voormalig uitbater M-onkey Bar veroordeeld tot 30 maanden cel voor zedenfeiten met minderjarigen

De voormalige uitbater van de M-onkey Bar in Roeselare is veroordeeld 30 maanden cel waarvan één jaar effectief voor tal van zedenfeiten met minderjarige jongens. Hij ontmoette hen in zijn bar. Zo bood hij hen gratis drank of zelfs geld aan in ruil voor seks. 

De voormalige uitbater van de jongerenbar M-onkey Bar in de kelder van het Zuidpand dat wordt gesloopt, heeft een zware gevangenisstraf opgelopen voor tal van zedenfeiten met minderjarige jongens. Hij moest zich verantwoorden voor onder andere verkrachting en aanranding van de eerbaarheid met geweld. Maar dat laatste achtte de rechter niet bewezen. Hij werd wel veroordeeld voor aanrandingen van de eerbaarheid, prostitutie van minderjarigen, jeugdbederf en het opwekken tot ontucht. Zo had hij één keer een trio met een 14-jarige jongen in het bubbelbad in zijn woning. Een andere minderjarige die ouder was van 16 jaar betaalde hij 150 euro voor seks. Veel van de minderjarige jongens verbleven in een instelling en waren dus extra kwetsbaar. Het was een begeleider van een instelling die alarm sloeg nadat enkele jongens hem meldden dat ze seksueel getinte berichtjes kregen van de man. In die berichtjes vroeg hij om pikante foto’s. Allemaal verklaarden ze dat beklaagde altijd erg handtastelijk was en dat hij hen gratis drank aanbood in ruil voor orale seks. 

Niet eerste feiten

De 32-jarige Roeselarenaar werd eerder al eens veroordeeld tot 7 maanden cel met uitstel voor zedenfeiten met minderjarigen. Nu krijgt de man dus ook een effectieve gevangenisstraf. Hij zit al sinds 16 oktober vorig jaar in de cel.Naast de gevangenisstraf moet hij ook een geldboete van 1.600 euro betalen. Hij is 10 jaar ontzet uit zijn rechten en mag ook 10 jaar geen etablissement uitbaten waarin hij contact kan hebben met minderjarigen. Hij mag verder 20 jaar geen functie uitoefenen waarbij hij gezag heeft over minderjarigen. Aan zijn slachtoffers moet hij in totaal zo’n 1.600 euro betalen.

“Niet genoeg bij nagedacht”

De 32-jarige voormalige café-uitbater betwistte de feiten niet.  “Maar hij heeft nooit dwang of geweld gebruikt om seks te hebben”, pleitte zijn advocaat tijdens de pleidooien. De voormalige café-uitbater zegt dat hij zich jonger voelt dan hij is. “Ik had geen vrienden, behalve enkele minderjarige klanten van het café. Pas nu in de gevangenis heb ik goed kunnen nadenken, besef ik dat ik fout was en dat ik een man van 32 jaar ben.” Volgens de psychiater is de man geen pedofiel, maar gewoon immatuur. In april vorig jaar stopte de M-onkey Bar met bestaan omdat het pand gesloopt wordt voor een nieuw woonproject, maar ook omdat de bar failliet was verklaard. “Het is al mijn tweede faillissement, eens ik zal vrijkomen moet ik nog eens herbeginnen van nul.”

Lees meer