Roma bouwen sloppenwijk weer op

VERJAAGDE BEWONERS FOURCROYSITE VERHUIZEN NAAR PARK PANNENHUIS

Nog geen twee maanden nadat de sloppenwijk op de oude Fourcroysite in Laken is ontruimd, is er een nieuw Romakampje opgedoken in Brussel. Een twintigtal Roemenen heeft - weer in Laken dus - tentjes opgezet in een park aan metrostation Pannenhuis. Een deel van de bewoners komt uit het ontruimde kamp.

Het nieuwe kampje is iets kleiner dan de sloppenwijk die de Roemenen in het voorjaar opgetrokken hadden langs de spoorlijn van Jette naar Laken. De dakloze Roma hadden uit houtafval en ander sloopmateriaal op de bouwwerf van de voormalige Fourcroysite een dorpje van houten hutjes gebouwd. Na een bevel van de rechter verlieten de Roma het bouwterrein en verdwenen ze een tijdje van de radar. Ze sliepen in parken of kraakpanden. Een deel van hen duikt nu opnieuw op, verscholen onder de brug van de Charles Demeerstraat, achter het terrein van Tour en Taxis. Een derde van de ongeveer twintig Roemenen die er verblijven, zijn kinderen.

Tussen de struiken hebben de gezinnen tentjes opgezet, maar het is duidelijk de bedoeling om de krottenwijk die ze moesten verlaten, te herbouwen. Een man is druk in de weer met een deur te plaatsen. Het skelet voor het huisje dat achter die deur moet komen is al zichtbaar. Een ding is duidelijk, deze Roma zijn niet van plan om weer te vertrekken. Ze willen maar een ding: de regularisering van hun verblijf. Dat wilden ze dit voorjaar in hun oude sloppenwijk ook al, maar die eis is toen niet ingewilligd. Naar de daklozenopvang wilden ze niet: "In een opvangcentrum zetten ze je overdag weer buiten en geven ze alleen een plaats om te slapen. Wij willen net als iedereen een huis om in te wonen", klonk het toen. Nee, dan was hun eigen krottenwijkje beter: de hutjes verwarmd met zelfgemaakte kacheltjes en stroom van een generator.

Eigenaar

Waar het gemeentebestuur zich niet verantwoordelijke achtte het vorige kamp te ontruimen, ligt dat nu anders. Het park is geen eigendom van een privé-eigenaar, dus moet de oplossing deze keer wel uit politieke hoek komen. Wat die zal zijn, is nog niet duidelijk. "Er zijn momenteel gesprekken gaande om te bekijken hoe we de situatie kunnen oplossen", zegt Fabrice Voogt, woordvoerder van burgemeester Yvan Mayeur (PS). In overleg met het OCMW, de politie en andere diensten wordt bekeken wat er met de gezinnen moet gebeuren.

Minister Pascal Smet (PS) die in de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) bevoegd is voor Hulp aan Personen noemde de voormalige sloppenwijk ontoelaatbaar.

2 Onder de brug aan de Charles Demeerstraat staan nu vooral tentjes maar de eerste woningen zijn in opbouw.
Marc Baert Onder de brug aan de Charles Demeerstraat staan nu vooral tentjes maar de eerste woningen zijn in opbouw.
2 Een bewoner plaatst een deur. Het houten geraamte van zijn nieuwe woning is al klaar.
Marc Baert Een bewoner plaatst een deur. Het houten geraamte van zijn nieuwe woning is al klaar.

Lees meer