3 Het einde van de Bommels in 2019: de popverbranding.
Lieke D'hondt Het einde van de Bommels in 2019: de popverbranding.

“Ronsese identiteit is niet volledig zonder de Bommels”: Gunther Deriemaker (sp.a) wil meer aandacht voor volksfeest in de Hoge Mote

“De Bommelsfeesten moeten een plekje krijgen in het belevingscentrum Hoge Mote”, vindt oppositieraadslid Gunther Deriemaker (sp.a). In het toeristisch onthaal is nu vooral aandacht voor natuur, de Sint-Hermescultus en textiel, maar volgens Deriemaker is de Ronsese identiteit niet volledig zonder de Bommels.

“De Fiertel wordt vaak genoemd als de identiteit van de Ronsenaar, sommigen vinden dat de natuur hen bindt met Ronse, anderen vereenzelvigen zich met de textielgeschiedenis van Ronse en de sportievelingen blijven maar praten over de verschillende wielermomenten die we gekend hebben en identificeren zich met de wielerstad. Ook de Bommelsfeesten zijn volgens velen de identiteit van Ronse. De meeste Ronsenaars vinden zelfs dat onze identiteit een combinatie is van al deze puzzelstukjes”, legt Deriemaker uit. 

Om die identiteit uit te dragen en te tonen aan de toeristen, stelt Deriemaker voor om in het belevingscentrum Hoge Mote ook aandacht te besteden aan de Bommels. “We zouden op één van de vrije muren de geschiedenis van de feesten kunnen weergeven. In de projectieruimte kunnen we een filmpje laten zien en we zouden een pop-upstand kunnen maken om de zeventigste editie van de Bommelsfeesten aan te kondigen en te promoten.”

3 De Bommelstoet is een echte traditie in Ronse en verdient volgens Deriemaker een plaatsje in de Hoge Mote.
Lieke D'hondt De Bommelstoet is een echte traditie in Ronse en verdient volgens Deriemaker een plaatsje in de Hoge Mote.

‘Onmogelijk’

Het voorstel van Deriemaker kan op de steun rekenen van oppositiepartijen Open Vld, Groen en sp.a, maar meerderheidspartijen CD&V en N-VA zijn niet enthousiast. “We houden allemaal van de Bommels, maar we kunnen ze geen vaste plaats geven in de Hoge Mote”, reageert schepen van toerisme Brigitte Vanhoutte (N-VA). “Het belevingscentrum draait rond de pijlers natuur, Sint-Hermescultus en textiel. Het is een uniek project waarvoor we subsidies hebben gekregen en dat dossier draaide rond die drie cruciale pijlers. We kunnen dus niet zomaar een vierde toevoegen, want de Hoge Mote is geen klassiek museum. Toch zijn de Bommels hier en daar al aanwezig in het belevingscentrum en kunnen bezoekers aan de infobalie wel informatie verkrijgen. Een tijdelijke expo rond de zeventigste editie moet ook kunnen.”

Een ontgoochelend antwoord voor Deriemaker, die meer inzet had verwacht van de meerderheid. “Met wat creativiteit zou het toch moeten lukken om de Bommels een plaats te geven in het belevingscentrum. Ze zijn erkend als immaterieel cultureel erfgoed, dat is tenslotte niet niets.”

3 De Hoge Mote is het toeristisch onthaal in Ronse.
Lieke D'hondt De Hoge Mote is het toeristisch onthaal in Ronse.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dewolf Fabienne

    T'is alsof ik in Aalst het info kantoor zou binnenstappen als toerist,en niets terug vind van Aalst carnaval?Maar wel over de rest van de stad......

Lees meer