Carine Fort toont het gat dat de daders maakten in de binnenmuur.
Foto De Coster Carine Fort toont het gat dat de daders maakten in de binnenmuur.

70.000 euro buit in parfumerie

INBREKERS ONTWIJKEN ALARMSYSTEEM DOOR GAT TE MAKEN IN BINNENMUUR

In parfumerie Gutmann in de Abeelstraat in Ronse is in de nacht van vrijdag op zaterdag een merkwaardige inbraak gepleegd. De daders drongen via een koepel achteraan de zaak naar binnen en maakten een gat in een binnenmuur. "Ze wisten perfect waar ze konden lopen om de alarminstallatie te ontwijken", zegt uitbaatster Carine Fort, die het verlies op 70.000 euro schat.

Carine Fort stelde de inbraak zaterdagochtend vast, nadat ze nietsvermoedend het zware veiligheidsrolluik aan de voorkant van haar parfumeriezaak omhoog liet. "In de winkel zijn de duurste parfums van Dior en Chanel uit de rekken verdwenen. Ook de lades waarin we de voorraad bewaarden, zijn geplunderd. Parfums van minder dure werken bleven onaangeroerd", toont Carine.


Ze schat dat de buit wel 70.000 euro waard is. Ook een kassa met naar schatting 400 euro erin, is leeggehaald.


De inbraak is opmerkelijk, omdat de winkel is uitgerust met een beveiligingssysteem. "In het voorste deel van de winkel hangen detectoren, net als in een gang achteraan, die ook naar de winkelruimte leidt. In principe geraak je er dus niet in zonder in het vizier van de beveiligingsinstallatie te komen", geloofde Carine.

Op verkenning

Maar de inbrekers vonden een uitweg om de beveiligde gang achteraan te vermijden. "Langs een dakkoepel, die ze hadden kunnen bereiken via de parking achteraan, zijn de daders in een kamer geraakt, waar we schoonheidsverzorging doen. Die ruimte is niet bewaakt, precies omdat je van daar normaal naar de beveiligde gang moet. Maar die hebben ze ontweken, door een gat te maken in een binnenmuur. Zo kwamen ze rechtstreeks in de winkel terecht", vertelt de verbouwereerde winkelierster.


"Deze inbraak is geen toevalstreffer, maar een grondig voorbereide actie. De daders moeten hier op verkenning zijn geweest om te zien hoe de beveiliging is opgesteld. In de winkel wisten ze perfect waar ze konden stappen zonder dat de alarminstallatie in werking trad. Doordat het rolluik aan de voorgevel beneden was, bleven ze ook ongezien voor voorbijgangers", weet Carine.


Een onderzoeksteam van de politie vond voetafdrukken van vier vermoedelijke daders. Maar elk verder spoor ontbreekt voorlopig.

Lees meer