8 In Roosdaal werd onder meer deze Porsche Panamera 4S in beslag genomen.
Mozkito In Roosdaal werd onder meer deze Porsche Panamera 4S in beslag genomen.

Romazigeuners niet weg te krijgen: burgemeesters reageren na grote politieactie waar 1.200 agenten aan deelnamen

“Een rechter liet hun eigendommen verkopen, maar ze kochten het via via opnieuw in.” Gemeenten doen er zoveel mogelijk aan om Roma’s op hun grondgebied binnen de perken te houden, maar de zigeuners lijken zich van opgelegde regels en sancties niet veel aan te trekken. Dinsdag viel de FGP nog binnen op onder meer vier adressen in onze regio.

Het federaal parket noemt het een van de grootste politieoperaties van de laatste twintig jaar. Dinsdagochtend vielen speurders van de Federale Gerechtelijke Politie Brussel binnen op een 200-tal adressen in ons land. Ze kregen daarbij bijstand van de federale politie en de lokale politiezones, goed voor meer dan 1.200 agenten. Meer dan dertig personen werden opgepakt. Zeker vier huiszoekingen vonden plaats in onze regio. Dat gebeurde langs de Ninoofsesteenweg in Roosdaal, langs de Brusselsesteenweg in Asse, op het provinciaal doortrekkersterrein in Zellik en langs de Bergensesteenweg in Sint-Pieters-Leeuw. Alleen al de politiezone AMOW leverde bijstand met een veertigtal agenten. In Roosdaal werd een achttal personen gearresteerd en overal werden voertuigen, caravans, woonwagens enzovoort in beslag genomen. De leden van de criminele organisatie worden onder meer verdacht van oplichting. Op sluwe wijze konden ze verkopers van tweedehandswagens oplichten en aan de haal gaan met de voertuigen die ze vervolgens naar het buitenland verscheepten. Ze maakten honderden slachtoffers in ons land.

8 Ook caravans en woonwagens werden verzegeld en getakeld.
Mozkito Ook caravans en woonwagens werden verzegeld en getakeld.

Wonen in complete illegaliteit

Een van de invallen gebeurde bij de Roma’s langs de Brusselsesteenweg in Walfergem, die er al meer dan tien jaar verblijven. “Maar ze wonen op agrarisch gebied – landbouwgrond die ze kochten”, zegt burgemeester Koen Van Elsen (CD&V). “Stedenbouwkundig is er dus niets in orde. We startten enkele jaren geleden een gerechtelijke procedure en de rechter oordeelde dat het terrein in zijn oorspronkelijke staat hersteld diende te worden. Alles werd verkocht, maar ze konden het via via opnieuw zelf inkopen en bleven dus waar ze waren. De illegale bouw van een chalet konden we wel tegenhouden. Het is dus goed dat er zo’n acties gebeuren die voor verzwarende omstandigheden zorgen.” Ook in Roosdaal, waar de Roma’s op het terrein van een woning in Poelk verblijven, houdt men de vinger aan de pols. “Er is een vergunning afgeleverd voor maximaal drie caravans”, verduidelijk burgemeester Wim Goossens (CD&V). “Het was er een tijdje leeg, maar vrijdag kwamen ze terug met dertien woonwagens. Telkens wanneer ze de regels overtreden leggen we een termijn op waarbinnen ze zich opnieuw moeten verwijderen. Er vonden al verschillende gesprekken plaats met die mensen op het gemeentehuis. We grijpen dus altijd in en ook de omwonenden volgen de situatie op en alarmeren ons in geval van overtredingen.” Het terrein staat overigens al meer dan twee jaar te koop en momenteel is de vraagprijs op Immoweb 575.000 euro.

8 De Roma’s langs de Brusselsesteenweg in Asse verblijven er al meer dan tien jaar in alle illegaliteit.
Mozkito De Roma’s langs de Brusselsesteenweg in Asse verblijven er al meer dan tien jaar in alle illegaliteit.

Grijze economie

In Sint-Pieters-Leeuw zijn ze wel toegestaan. “Ze verblijven op een zone waar woonwagenbewoning is voorzien”, vertelt burgemeester Luc Deconinck (N-VA). “Of daadwerkelijk alle aanwezige caravans of woonwagens vergund zijn durf ik niet te zeggen. Onze politiezone voert er regelmatig controles uit in de strijd tegen de grijze economie. De feiten waarvan ze nu verdacht worden vallen daar uiteraard buiten. Zo lang ze de wet niet overtreden stelt zich evenwel geen probleem voor hun verblijf hier.”  

8 De agenten aan het terrein langs de Ninoofsesteenweg in Roosdaal.
Mozkito De agenten aan het terrein langs de Ninoofsesteenweg in Roosdaal.
8 Verschillende voertuigen werden in beslag genomen.
Mozkito Verschillende voertuigen werden in beslag genomen.
8
Mozkito
8
Mozkito
8
Mozkito

7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Nico Dakman

    In erpe mere zitten er ook zo een mensen, elke dag lopen daar kids in de supermarkt te stelen, ongelooflijk hoe die mensen zijn. te lui om te werken maar wel met een dikke Mercedes rijden!

  • Gregory Denorme

    Nog meer acties AUB, opkuisen en opdoeken die malafide zogezegde handelaars...... Rondtrekken in luxe caravans met zware luxewagens en niet werken....... zou ook zo graag eens een geldboom tegenkomen want blijkbaar hebben zij er veel staan........

Lees meer