2 De Zepposmolen wordt een van de grote trekpleisters van de Pajotse Erfgoeddag.
Mozkito De Zepposmolen wordt een van de grote trekpleisters van de Pajotse Erfgoeddag.

Zepposmolen een van de grote trekpleisters tijdens Erfgoeddag

Restauratie van molendomein is nog niet afgewerkt: B&B moet dit jaar deuren openen

De Zepposmolen wordt een van de centrale punten van de Erfgoeddag op zondag 28 april. De voorbije jaren werd het hele domein gerestaureerd, maar nu lijkt alles klaar om dagjesmensen te ontvangen. Slechts één werkpunt: de B&B is nog altijd niet afgewerkt.

De nationale Erfgoeddag staat dit jaar in het teken van het thema ‘Hoe maakt u het?’. Erfgoed Pajottenland & Zennevallei neemt voor de gelegenheid een loopje met het thema, en vormt het om tot ‘Hoe maalt u het?’. Vijf Pajotse molens staan voor een dag in de schijnwerpers. Mensen kunnen onder meer de Dilbeekse Pedemolen, de Bellemolen in Affligem en Klapscheutmolen van Ternat bezoeken. Maar ook de Hertboommolen - beter gekend als de Zepposmolen - stelt zijn deuren wagenwijd open. De molen is vooral gekend door Kapitein Zeppos, het klassieke jeugdfeuilleton uit de jaren ‘60.

Molenaarswoning

Nochtans onderging de Zepposmolen de voorbije jaren een metamorfose. Dat de molen na zo’n lange tijd terug in het centrum van de belangstelling staat, doet eigenaar Jozef Van Waeyenberge zichtbaar deugd. “Zestien vrijwilligers houden de boel hier draaiende”, zegt Van Waeyenberge. “In 2002 begonnen we met de renovatie van de windmolen, daarna volgde de oude schuur, die werd opgeknapt tot brasserie en museum. Nu rest enkel de molenaarswoning nog, die een B&B moet worden. Normaal moest de B&B in 2017 de deuren openen, maar de werken lopen een beetje uit. Maar er lijkt licht aan het einde van de tunnel te komen: dit jaar zal alles normaal afgewerkt zijn.”

2 De deelnemers van de Erfgoeddag Pajottenland & Zennevallei.
Mozkito De deelnemers van de Erfgoeddag Pajottenland & Zennevallei.

Nostalgische gevoelens

Iedere zondag kunnen nieuwsgierigen de molen komen bezoeken. De mensen vinden langzaam de weg terug naar de molen, die vooral nostalgische gevoelens oproept. “Maar we willen van onze molen geen moulin rouge maken”, zegt Van Waeyenberge met een kwinkslag. “De authenticiteit moet bewaard blijven. Maar het is natuurlijk fijn dat de Zepposmolen komende zondag een van de grote trekpleisters wordt. Hopelijk wordt het een prachtige dag.”

Schepdaalse tramsite

Naast de molens kunnen deelnemers aan de Erfgoeddag terecht op vier andere plaatsen, waaronder de Schepdaalse tramsite die onlangs de deuren opende. In het Kasteel van Gaasbeek wordt het Barokpaviljoen exclusief opengesteld, in Herne staat de honderdste verjaardag van de Koninklijke Fanfare Sint-Pieters-Herleving centraal. “De Erfgoeddag wordt populairder”, vindt Karen Van Buggenhout van de Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei. “Over heel Vlaanderen is er een recordaantal aan activiteiten. Vooral het thema speelt daar een grote rol in. Het gaat over ambachten, niet alleen over de objecten, maar ook over de mensen die zo’n ambachten uitvoeren. Dat maakt het zo interessant.”

Meer info over de Erfgoeddag vind je op www.erfgoeddagpz.be.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer