8 De politie heeft het indrukwekkende arsenaal wapens uitgestald.
Benny Proot De politie heeft het indrukwekkende arsenaal wapens uitgestald.

480 illegale vuurwapens in beslag genomen in West-Vlaanderen: “Hele dag bezig geweest om rijhuis leeg te halen”

De federale gerechtelijke politie heeft de voorbije maanden 480 illegale vuurwapens in beslag genomen bij 11 huiszoekingen in Vlaanderen. Die zijn samen minstens 200.000 euro waard. Er werd ook heel wat munitie gevonden. Bij de spilfiguur in Roeselare laadde de politie vier bestelwagens vol. “Verder onderzoek moet uitwijzen of er sprake was van crimineel gebruik”, zegt gerechtelijk directeur Kurt Desoete.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een indrukwekkend arsenaal aan wapens, die verspreid lagen over woningen in West-Vlaanderen. Zelfs procureur Filiep Jodts van het parket Veurne maakte dergelijke buit nog niet mee. Het onderzoek startte al in 2018 toen de politie informatie kreeg over de mogelijke verzamelingen en illegale handel in wapens. Verder onderzoek leidde eerder dit jaar tot huiszoekingen op 11 locaties in Zedelgem, Roeselare, Brugge, Knokke-Heist, Gistel, Evergem, Aalter, Tielen en Wingene. Zeven mensen werden daarbij opgepakt, van wie de twee spilfiguren uit Roeselare en Zedelgem een tijdje in de cel zaten. 

De verzameling bevat zowel nieuwere wapens als verzamelstukken uit de Tweede Wereldoorlog. Ook werden oude wapens die niet meer in gebruik waren toch nog schietklaar gemaakt, en dat is wel bezwarend

Filiep Jodts

Ondertussen is iedereen vrij onder voorwaarden, maar het onderzoek loopt verder. “De verzameling bevat zowel nieuwere wapens als verzamelstukken uit de Tweede Wereldoorlog. Ook werden oude wapens die niet meer in gebruik waren toch nog schietklaar gemaakt en dat is wel bezwarend”, zegt procureur Filiep Jodts. Sommige stukken hebben een waarde van bijna 4.000 euro.

8
Benny Proot

“Momenteel bekijken we met welke intenties die vuurwapens werden verzameld en of er sprake was van crimineel gebruik”, zegt gerechtelijk directeur Kurt Desoete. “We zijn blij dat deze wapens nu uit de markt zijn en niet meer misbruikt kunnen worden.” Of dat laatste effectief gebeurde, is momenteel niet duidelijk.

Tien granaten

De verdachten zullen nog verder verhoord worden, maar de kans dat mensen met slechte bedoelingen een wapen kochten, is niet onbestaande. Zeker omdat de illegale wapenhandel al jaren teruggaat en er materiaal aanwezig was om de wapens vuurklaar te maken. De grootste buit troffen de speurders aan in een rijhuis in het centrum van Roeselare. Bij die man werden 280 vuurwapens, heel wat munitie en gummiknuppels in beslag genomen. “Tien politiemensen zijn een hele dag bezig geweest om het huis leeg te halen. Er werden vier bestelwagens volgeladen”, zegt Veurns procureur Filiep Jodts. Zowel het parket als de politie stellen dat het om een uitzonderlijke vangst gaat. Alles samen werden 480 illegale vuurwapens, tien granaten en 500 reserveladers in beslag genomen.

8
Benny Proot

De minimale waarde van de wapens wordt boven de 200.000 euro geschat. Bij de huiszoekingen werd ook tienduizenden euro cash geld in beslag genomen. Over hun eigen verklaringen wil het parket vooralsnog niet kwijt. De verdachten deden alleszins wel alles om de wapens goed te bewaren, aangezien ze in vet waren ingesmeerd. Verscheidene politiemensen waren een maand in de weer om ze op te kuisen. 

Militair

Behalve de twee spilfiguren is er ook sprake van vijf ‘kleinere garnalen’. De komende tijd zullen zij verder verhoord worden. Ze riskeren tot 10 jaar cel voor lidmaatschap van een criminele organisatie. Op illegale wapenhandel staat een gevangenisstraf tot vijf jaar. Een van de betrokken figuren is volgens onze informatie een militair uit Oost-Vlaanderen die momenteel nog steeds aan het werk is, al zou hij wel slechts een kleine rol hebben gespeeld. Het parket wil dat in deze fase van het onderzoek niet bevestigen. 

8
Benny Proot
8
Benny Proot
8
Benny Proot
8
Benny Proot
8
Benny Proot

78 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • christiaan goossens

    Die wapens waren tot over een paar jaar geleden allemaal vrij te koop,ofwel stonden ze op een lijst HFD historisch folklore deko of ze waren onklaar gemaakt door de proefbank,de kopers kregen er in beide gevallen een attest van de proefbank bij,nu is die lijst afgeschaft en ook de attesten van de proefbank zijn waardeloos geworden,daar wordt in de pers nergens met geen woord over gerept,sportschutters en erkende verzamelaars zijn natuurlijk wel op de hoogte en hebben zich in regel gesteld.

  • WILLY PIETER HOUTHOOFD

    Dat de politie maar ook eens alle gesloten camionettes controleert die soms dagenlang onbeheerd langs de baan blijven staan... en eens zien wat er daar allemaal insteekt en verborgen wordt... Daar denk ik zal ook het een en ander in gevonden worden ...

Lees meer