6 Ravage in de Kasteelstraat
Nostalgeo/Paul De Clerck/Cultuur Ruiselede Ravage in de Kasteelstraat

Exclusief voor abonnees

75 jaar bevrijding in Ruiselede: “Spitfires en Typhoons schoten op alles wat bewoog”

Op 8 september 1944 werd Ruiselede bevrijd door de soldaten van de Eerste Poolse Pantserdivisie van generaal Maczek. De gemeente werd niet zonder slag of stoot heroverd op de Duitsers. Aan beide kanten vielen ruim vijftig doden, terwijl er ook 262 paarden stierven door mitrailleurvuur van vliegtuigen. De Poolse soldaat Pawel Cmok (96) was er bij.

Pawel Cmok was de laatste overlevende van de Poolse bevrijders in ons land. Na de oorlog kwam hij terecht in het Gentse, waar hij bleef wonen tot zijn dood in januari 2019. Hij werd 96. Hij getuigde eerder in onze krant over de bevrijding van Ruiselede. “Ruiselede zat nog vol Duitsers. We hebben de gemeente omsingeld. Overdag waren er Spitfires en Typhoons die op alles schoten wat ze op straat van Duitsers zagen. En ‘s avonds gaf mijn chef de opdracht dat we een barricade in de lucht moesten doen springen, zodat de pantsers konden binnenrijden. We maakten ons klaar, hadden geen geweer voor onszelf... Alleen maar munitie om te laten ontploffen. Dat was een gevaarlijk spelletje. En de Duitsers waren ook niet van gisteren. Die hadden zich opgesteld met machinegeweren, we kwamen daar aan en die begonnen te schieten...(stil). Ik was er op dat moment van overtuigd dat mijn laatste uur geslagen had. Van verstoppen of vluchten was geen sprake. Orders waren orders.” 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer