Onderzoekers Wim en Tom Vanden Berghe, broers met Ruiseleedse roots, komen hun werk toelichten in Ruiselede
Didier Lebrun Onderzoekers Wim en Tom Vanden Berghe, broers met Ruiseleedse roots, komen hun werk toelichten in Ruiselede

Broers met Ruiseleedse roots komen baanbrekend kankeronderzoek toelichten

Professoren Wim en Tom Vanden Berghe, twee broers met roots in Ruiselede, haalden in de zomer van 2018 de internationale vakpers met hun baanbrekend onderzoek op vlak van de behandeling van kanker. Dat onderzoek komen de broers op 19 oktober toelichten in Ruiselede. Ook zus Joke, laborante van opleiding, is erbij.

Wim en Tom Vanden Berghe zijn de grondleggers van wat waarschijnlijk de basis wordt van een nieuwe generatie kankermedicijnen. De twee focusten zich tijdens hun onderzoek op het effect van withaferine A op chemotherapieresistente kankercellen. Withaferine A is een ontstekingsremmend bestanddeel van Indische winterkers. Die stof valt het ingebouwde antiroestbescherming van kankercellen aan. Omdat kankercellen ijzer nodig hebben om te groeien, beginnen ze zonder die bescherming te roesten en vallen ze uit elkaar. Om die ontdekking te ontwikkelen tot medicijn is echter nog meer onderzoek nodig.

Op 19 oktober komen de proffen samen met hun zus en laborante op uitnodiging van de Raad voor Cultuurbeleid hun werk voorstellen in de Zaal voor Sport en Spel vanaf 14 uur. Tom Vanden Berghe bijt de spits af met een uiteenzetting over kanker, waarna broer Wim de nieuwe behandeling uit de doeken doet. Joke zorgt dan weer voor een interactieve microscoopworkshop. De bar is doorlopend open. De toegang is gratis, maar een vrije bijdrage wordt gewaardeerd. Alle opbrengst gaat naar kankeronderzoek. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer