illustratiebeeld
NPM illustratiebeeld

Drie zieke beuken aan Kasteelpark worden geveld

Het gemeentebestuur gaat drie oude beuken aan het Kasteelpark in Zwevezele laten kappen. De bomen zouden te ziek zijn om nog te kunnen redden. 

“De groendienst heeft reuzenzwammen opgemerkt aan de stam van enkele beuken in de Waldreef. Dat is een indicatie dat het aftakelingsproces al jaren geleden ingezet werd”, zegt schepen van Groenbeheer Hedwig Kerckhove (CD&V). “Er werd een boomtechnisch adviseur ingeschakeld om de bomen grondig te onderzoeken en die concludeerde dat de bomen niet meer gered kunnen worden.”

Bij goed weer worden de beuken in de week van 4 november geveld. De werken zullen vermoedelijk drie dagen duren. Om veiligheidsredenen wordt een deel van de Waldreef tijdens de werken afgesloten. Op dezelfde locatie worden vier nieuwe olmen aangeplant. Olmen zouden door hun diepere wortels betere overlevingskansen hebben dan beuken.

Beschermingsjasje voor andere bomen

“Door het verwijderen van de drie bomen komen de resterende beuken in de Waldreef in volle zon te staan met risico op zonnebrand. Daarnaast zullen deze bomen in de toekomst ook meer wind vangen. Om ze zo goed mogelijk te beschermen krijgen ze een preventieve snoeibeurt en een jasje van jute als bescherming tegen zonnebrand”, besluit de schepen. De kostprijs van de studie en het vellen van de bomen bedraagt zevenduizend euro. De beschermingsmaatregelen voor de resterende beuken kosten 2.250 euro.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer