Ook schade in naastliggende bistro na brand in apotheek

Het centrum van Wingene is donderdag enkele uren ingepalmd door de hulpdiensten. Aanleiding was een brand aan de achterzijde van de apotheek Ryckaert, op de Markt. De naastliggende bistro Peetje Klakke liep waterschade op.

Apotheker Nathalie Ryckaert belde donderdag rond 11 uur de brandweer om te zeggen dat er brand was aan de achterzijde van het pand waar ze haar apotheek heeft. Op dat moment viel ook de elektriciteit uit. Enkele tientallen brandweermannen repten zich ter plaatse. “De brand moet begonnen zijn onderaan de houten wand waarmee de achterzijde van het gebouw is bekleed”, zegt officier Sigurd Vanderstraeten. “Omdat het pand helemaal ingesloten zit, was het niet makkelijk om snel bij de vuurhaard te komen. We hebben onze elevator ingezet en deden een aanval via de naburige bistro, via een appartement boven de apotheek en langs de apotheek zelf.”

3 Door de interventie was de Markt afgesloten.
Hans Verbeke Door de interventie was de Markt afgesloten.

Bistro tijdelijk dicht

De brandweer kon verhinderen dat het vuur al te veel uitbreidde. Na de bluswerken werd het pand geventileerd. Toen bleek ook dat er waterschade was bij de buren van bistro Peetje Klakke. “Bluswater kwam in ons gebouw terecht”, zegt uitbaatster Chiara Devooght (25). “Het sijpelde onder meer door het plafond en kwam uit de airco. Daarop heb ik snel de stroomtoevoer uitgeschakeld, om geen verder risico te lopen. Water en elektriciteit is nu eenmaal geen goeie combinatie.” De jonge vrouw hoopte snel de deuren weer te kunnen openen. Een bevriende electricien kwam donderdagnamiddag al langs om de situatie te bekijken. “Hij raadde ons aan om alles goed te laten drogen”, zegt Chiara. “Daarom zullen we ook vrijdagmiddag nog even sluiten. Maar het feestje dat vrijdagavond bij ons op het programma staat, kan wel gewoon plaatsvinden. Daar zijn we blij om en het geeft ons moed. Zondag hebben we immers ook een feestje, het is fijn dat we niemand hoeven te ontgoochelen.” 

Apotheker Nathalie Ryckewaert was zwaar onder de indruk. Ze werd samen met haar assisente opgevangen in de woning in de buurt.

3 Zaakvoerster Chiara Devooght van bistro Peetje Klakke, op de Markt in Wingene.
Hans Verbeke Zaakvoerster Chiara Devooght van bistro Peetje Klakke, op de Markt in Wingene.
3 De brand ontstond aan de achterzijde van de apotheek, maar de bistro op de hoek liep waterschade op.
Hans Verbeke De brand ontstond aan de achterzijde van de apotheek, maar de bistro op de hoek liep waterschade op.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer