Malik Nauwelaers samen met zijn moeder Ira, die hem door dik en dun steunt.
Laenen Malik Nauwelaers samen met zijn moeder Ira, die hem door dik en dun steunt.

“Ik kan eindelijk mezelf zijn”: Malik (22), eerste geregistreerde transgender in Niel, doet zijn verhaal

Malik Nauwelaers (22) was vorig jaar de eerste officieel geregistreerde transgender in Niel. Omdat het morgen de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie is, doet de Nielenaar nu zijn verhaal. In de hoop daarmee het pad te effenen voor andere holebi’s of transgenders. “Ik kan nu eindelijk mezelf zijn.”

“Ik ben 22 jaar geleden geboren als Maaike”, vertelt Malik. “Toen ik elf was, begon ik te beseffen dat ik in een verkeerd lichaam zat. Ik wou mannelijke dingen kunnen doen. Ik wou mijn baard kunnen scheren, zoals een man. Ik wou het geslachtsdeel van een man. Maar toen dacht ik dat het misschien een opvlieging was. De puberteit, weet je wel. Maar dat gevoel ging niet weg. Ik had het gevoel dat ik opgesloten zat in mezelf. Ik had het gevoel dat ik niet begrepen werd. Op mijn zestiende heb ik dan een overdosis pillen genomen. Een hulpkreet. Daarna heb ik alles op tafel gesmeten. ‘Mama, ik wil een man worden.’ Zij heeft me gelukkig gehoord.”

“Het was voor mij wel even schrikken natuurlijk”, zegt Maliks moeder Ira. “Ik heb daar nachten van wakker gelegen. Maar ik was blij dat hij kon zeggen wat er op zijn lever lag.  Dat was voor mij een duidelijk signaal. Toen zijn mijn ogen opengegaan. Voor mij was het beslist: als ik mijn kind gelukkig wil zien, moeten we gaan voor een geslachtsverandering. Dus zijn we bij verschillende ziekenhuizen gaan aankloppen om hulp te zoeken. We hebben toen veel gesprekken gevoerd. Het ging niet altijd zo vlot als we het zelf wilden. Je hebt veel lange wachtlijsten. Maar uiteindelijk is op zijn achttiende zijn hormoonbehandeling gestart.”

“Mijn omgeving en mijn familie zijn heel goed met de situatie omgegaan”, vervolgt Malik. “Natuurlijk zijn ze geschrokken, maar ze steunen me wel. Mijn grootmoeder noemt me nog altijd Maaike, maar ze staat wel achter me. De meeste vrienden zeiden: ‘Als dit is wat je gelukkig maakt, moet je het doen.’ Ik ben er ook bewust heel open over geweest op Facebook. Enkele mensen hebben me daarna verwijderd, omdat ze niets met mij te maken wilden hebben. Maar dat is oké. Zelf wil ik met die mensen ook niets meer te maken hebben. Ik ben nu eenmaal wie ik ben. Ik kan mezelf niet veranderen.”

Steun van holebivereniging Regenboog

Malik heeft naar eigen zeggen ook veel steun gehad aan de leden van de Nielse holebivereniging Regenboog Niel. “Dankzij hen ben ik opengebloeid”, zegt hij. “Dankzij hen weet ik dat ik er niet alleen voorsta en dat ik altijd bij iemand terecht kan om mijn verhaal te doen. Dat heeft me geholpen om vorig jaar de stap te zetten en me als transgender te laten registreren. De eerste in Niel. Intussen heb ik me ook zelf bij Regenboog Niel aangesloten, om mee een lans te breken voor holebi’s en transgenders. Zeker als je jong bent, is het zwaar om te moeten worstelen met je geslacht of over je geaardheid. Dan kan het helpen om mensen te hebben met wie je daarover kan praten.”

Zeker als je jong bent, is het zwaar om te moeten worstelen
met je geslacht of je geaardheid. Dan kan het helpen om mensen
te hebben met wie je daarover kan praten

Vandaag heeft Malik zijn identiteit omarmd. Wie naar hem kijkt, ziet geen spoor meer van het meisjeslichaam dat hij ooit had. “Ik ben opgelucht dat ik nu eindelijk stilaan mezelf kan zijn”, glimlacht hij. “Ik heb al twee grote operaties achter de rug. Eerst werden mijn borsten verwijderd, daarna mijn baarmoeder. In september zullen afspraken worden gemaakt om de geslachtsoperatie te laten uitvoeren. Ik heb twee jaar een vriendin gehad, maar het is niet eenvoudig om een relatie te hebben als je lichaam aan het veranderen is. Daarom wacht ik nu nog even af tot na de geslachtsoperatie. Hopelijk kan daarna opnieuw de liefde op mijn pad komen.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer