François Van Kerckhoven bij zijn bijzondere schrijfmachine. De man schreef een boek over Expo 58.
Foto David Legreve François Van Kerckhoven bij zijn bijzondere schrijfmachine. De man schreef een boek over Expo 58.

"Koppels gingen er zelfs op huwelijksreis"

COLLECTOR EXPO 58-MATERIAAL STELT VERZAMELING TENTOON

Exact 60 jaar geleden werd de wereldtentoonstelling van 1958 georganiseerd in Brussel. Naar aanleiding van deze bijzondere verjaardag stelt François Van Kerckhoven zijn indrukwekkende verzameling van Expo 58-materiaal tentoon tijdens Rumst Jaarmakt.

Expo 58 vond plaats van 17 april tot 19 oktober 1958 op de Heizel, meer dan 42 miljoen mensen bezochten de tentoonstelling. Nu 60 jaar later is Van Kerckhoven nog steeds in de ban van het evenement. "Ik verzamelde postzegels, en toen er een reeks werd uitgebracht over de Expo-paviljoenen ging ik op zoek naar meer informatie over het evenement. Het begrip 'merchandising' lijkt wel voor Expo 58 uitgevonden, nooit eerder werden zoveel souvenirs en hebbedingen gemaakt. Ik heb alles samen zeker 13.000 stuks, van ringen en manchetknopen over stropdassen, glazen en bierkaartjes tot asbakken, affiches, ...", zegt Van Kerckhoven.


"Ik bezit ook unieke stukken, zoals de schrijfmachine die de secretaresse van Directeur-Generaal Moens de Fernig gebruikte. Door fabrikant Adler werd aan deze typemachine een speciale toets toegevoegd met de exposter, zodat dit logo telkens naast de handtekening van de Directeur-Generaal kon worden gezet."

Hostessen-uniform

Ondanks zijn grote verzameling, droomt Van Kerckhoven nog van één vondst: een hostessen-uniform. "De 280 dames moesten hun pakjes na de Expo inleveren, en de kleding werd ofwel aan weeshuizen geschonken ofwel vernietigd. Maar er moéten toch vrouwen zijn die zo'n uniform achterhielden? Een typisch driehoekig hoedje heb ik al, nu de rest nog."


Naast spullen, verzamelde Van Kerckhoven de voorbije jaren ook heel wat verhalen. Die pende hij neer in zijn nieuwe boek. "Ik schrijf over alle paviljoenen, paleizen en gebouwen maar ook over de grootsheid van het evenement en de vele weetjes. Omdat op dat moment reizen niet vanzelfsprekend was, gingen er zelfs jonge koppeltjes naar de Expo op huwelijksreis om zo de wereld te kunnen zien. Ik leerde doorheen de jaren heel wat hostessen kennen, die natuurlijk de strafste verhalen vertelden. Zo deed het gerucht de ronde dat acht hostessen zouden zijn ontslagen, omdat ze in monokini op het dak van één van de paviljoenen lagen te zonnen. Dit is nooit bewezen, de dames hebben hun ontslag aangevochten en gelijk gekregen van de rechtbank. Zij hebben Expo 58 véél geld gekost."


De tentoonstelling '60 jaar Expo '58' bezoeken kan op 6 en 7 oktober van 9 tot 17 uur in basisschool Ter Doelhagen, Doelhaagstraat 4 in Rumst. Op zondag vindt vanaf 14 uur een Expo 58-reunie plaats met filmbeelden, aangepaste muziek, oldtimers en classic Vespa's.

Lees meer