De kleiputten in Terhagen.
Provincie Antwerpen De kleiputten in Terhagen.

Actiecomité houdt infoavond over sanering kleiputten

Het actiecomité ‘Red onze kleiputten’ organiseert op donderdag 2 mei een nieuwe infoavond over de geplande sanering van de kleiputten in Terhagen. De actiegroep pleit nog steeds voor een minimale sanering, maar volgens de provincie Antwerpen moet er fundamenteel worden ingegrepen.

Dat de kleiputten in Terhagen gesaneerd moeten worden, daar is iedereen het over eens. Maar wat er precies gesaneerd moet worden, is momenteel nog het onderwerp van discussie. Als het van de actiegroep ‘Red onze kleiputten’ afhangt, komt er slechts een minimale sanering. Met een grondige aanpak van de meest vervuilde stukken, maar met behoud van de natuur en het karakter van de kleiputten. Vooral het idee dat er 35 hectare aan bomen zullen worden gekapt, schrikt de actievoerders af. Ook PVDA Boom-Rumst heeft zich intussen achter de actiegroep geschaard en ondersteunt de vraag naar een minimale sanering.

Maar volgens de provincie Antwerpen is zo’n scenario lang niet voldoende. “We zien dat er momenteel weer asbestvezels naar boven aan het komen zijn”, zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V). “Dat illustreert alleen maar dat je hier moet opteren voor een meer fundamentele sanering. Dat betekent in dit geval dat je de storten moet afdekken met een zeil van 4,5 hectare en verschillende meters zand. Daarbij zal inderdaad ook 35 hectare bos moeten worden gekapt, maar dat gebeurt zeer geleidelijk. Bovendien: al het groen dat we weghalen, zal nadien ook geleidelijk weer worden aangeplant.”

De actiegroep ‘Red onze kleiputten’ wil haar visie toelichten op een infoavond op donderdag 2 mei. Het infomoment vindt plaats om 20 uur bij Chiro Calimero in de Schoolstraat in Boom.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer