De kleiputten in Terhagen.
Provincie Antwerpen De kleiputten in Terhagen.

Actiegroep ‘Red onze kleiputten’ pleit voor onmiddellijke sanering asbeststort

De actiegroep ‘Red onze kleiputten’ pleit in een open brief voor een onmiddellijke sanering van het asbeststort in de kleiputten van Terhagen, op de grens met Boom.

“In 2015 werd na ‘grondig’ onderzoek in een lijvig rapport geconcludeerd dat het asbeststort met urgentieklasse 1 gesaneerd moest worden”, zegt de actiegroep. “In de stalen werden ongebonden asbestvezels gevonden, die gemakkelijk met de wind meegenomen kunnen worden. Die asbestvezels kunnen dodelijk zijn bij inademing. Intussen is het 4,5 hectare grote stort nog altijd niet degelijk afgedekt en gesaneerd.”

2021 is te laat

“In de timing zien we dat het asbeststort ten vroegste pas in 2021 zal aangepakt worden. Dat betekent dat we zeker nog twee jaar met een groot tot zeer groot risico - vooral bij droog en winderig weer - moeten leven. Gezien het grote gevaar voor de buurtbewoners vragen we echter om onmiddellijk te starten met de sanering van het asbeststort.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer