Leden van actiegroep ‘Red onze Kleiputten’ aan de kantoren van De Vlaamse Waterweg in Willebroek. Zij keerden van een kale reis terug.
WVK Leden van actiegroep ‘Red onze Kleiputten’ aan de kantoren van De Vlaamse Waterweg in Willebroek. Zij keerden van een kale reis terug.

Asbeststort vlak bij Tomorrowland wordt niet meteen gesaneerd: “Festivalgangers lopen risico”

Actiegroep ‘Red onze Kleiputten’ vangt bot

Het asbeststort in de kleiputten van Terhagen, op een tweetal kilometer van het festivalterrein van Tomorrowland, wordt niet onmiddelijk gesaneerd. Actiegroep ‘Red onze Kleiputten’ heeft nochtans maandagmiddag een petitie ingediend bij de Vlaamse Waterweg, maar kreeg nul op het rekest. “De asbestvezels kunnen makkelijk door de wind worden meegenomen.”

De actiegroep verzamelde 170 handtekeningen, enkel en alleen in de Bosstraat in Boom. De tuinen van de bewoners van die straat grenzen aan het terrein van 4,5 hectare dat Eternit in de jaren 70 gebruikte om asbest te storten. De eis van de actievoerders aan eigenaar De Vlaamse Waterweg: de onmiddellijke sanering van het asbeststort. Ze werden maandagvoormiddag in de kantoren in Willebroek ontvangen door de algemeen directeur, maar kregen niet het verhoopte antwoord.

Longvlieskanker

“Ze zeggen dat we te kort op de bal hebben gespeeld door met een petitie te komen en dat ze daar niet onmiddellijk op kunnen reageren, terwijl de problematiek al dateert van minstens 2011, toen de eerste keer bleek dat een sanering van het asbeststort dringend noodzakelijk is. Ze houden vast aan het geheel van het project (met ook een sanering van het huisvuilstort en de ophoging met grond uit de Oosterweelverbinding – red.), maar dat zal niet gebeuren voor 2021. Zo lang willen wij niet wachten. De sanering van het asbeststort moet al eerder gebeuren, liefst nog voor komende zomer”, zegt Frank Van Houte.

De bewoners maken zich ernstig zorgen over hun gezondheid. De ophogingen en de afdeklaag van het asbeststort zijn sterk verontreinigd door asbest en zware metalen. In 2015 werden in stalen ongebonden asbestvezels gevonden. Inademing kan leiden tot het vreselijke longvlieskanker. “Ik woon hier al mijn ganse leven en ben ongerust over de gezondheid van mijzelf en van mijn familie”, zegt Peter Cras. “De afdekking van de werfweg werd weliswaar hersteld, maar daarbij werden ook sparren gekapt. Omdat de wortels de grond niet meer samen houden, komt asbest bloot te liggen. Bij een warme, droge zomer zoals vorig jaar, vliegt het stof in het rond.”

Tomorrowland

Het stort ziet er overigens uit als een onschuldig stukje natuur. “In het oriënterend bodemonderzoek staat dat het terrein niet toegankelijk is, maar de hekken staan gewoon open en er is geen enkele vorm van waarschuwing. Je kan daar gewoon gaan wandelen en fietsen”, zegt Van Houte. Volgens Cras gaan er soms zelfs kinderen kampen bouwen. “Ook voor de talrijke bezoekers van Tomorrowland, vlakbij het asbeststort, is er een reëel risico”, aldus Van Houte.

De Vlaamse Waterweg was niet opgezet met de mediabelangstelling die de actie van 'Red onze Kleiputten’ kreeg en wenste de pers niet te woord te staan.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Mike Zwarts

    Tomorrowland afschaffen dan maar.

Lees meer