Burgemeester Bart De Wever en Antwerps korpschef Serge Muyters.
Belga Burgemeester Bart De Wever en Antwerps korpschef Serge Muyters.

Criminaliteit daalt met 30 procent tijdens zes jaar De Wever-Muyters

Antwerpen is 30 procent veiliger geworden in zes jaar tijd.  De politie noteerde 43.165 criminele feiten in 2018 tegenover 61.353 feiten in 2012. Zelfs moeilijk te bekampen fenomenen zoals  fietsdiefstallen en inbraken in auto’s dalen. “Wij zijn nu de veiligste stad in België”, reageert burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Na zes jaar N-VA-bestuur maakt korpschef Serge Muyters de balans op. Zijn aantreden als korpschef viel in 2012 samen met de intrede van Bart De Wever op ‘t Schoon Verdiep. 

Veiligste stad

Burgemeester De Wever triomfeert: “Elke dag worden er vijftig criminele feiten minder gepleegd dan in 2012. Destijds was Antwerpen op Charleroi en Luik na, de meest onveilige stad van België. Die kwalijke reputatie zijn wij kwijt. Sinds vorig jaar zijn wij de veiligste stad, zelfs veiliger dan het ongenaakbare Gent.  In Antwerpen worden 115 criminele feiten per 1.000 inwoners per jaar gepleegd. Gent zit op 119 feiten.” 

Korpschef Serge Muyters stelt vast dat op alle prioritaire terreinen vooruitgang is geboekt. Agressieve diefstallen, zoals handtasroven of diefstallen met een wapen, dalen nog eens 7% in 2018 tegenover 2017. 

De woninginbraken dalen eveneens met 7%. Vorig jaar werd in 3.209 woningen ingebroken. Ook de pogingen diefstal worden daarbij gerekend.

Een verrassend cijfer is er voor de fietsdiefstallen. In 2018 goed voor 3.288 feiten, dat is een daling van 12% tegenover 2017. 

Korpschef Muyters: “Nochtans wordt er veel meer gefietst in de stad. Wij zien twee verklaringen: fietsers investeren in goede sloten, en er zijn veel meer, goed beveiligde elektrische fietsen op de baan. Er zijn ook veel meer parkings met beveiligde fietsstallingen. “ 

Laptops gestolen 

De inbraken in auto’s (2.392 in 2018) blijven een moeilijk te bekampen fenomeen. Daarom lanceert de politie nog eens een preventiecampagne om alle waardevolle spullen uit geparkeerde auto’s te halen. 

Burgemeester De Wever: “Zelfs in de gesloten parking onder uw appartementsgebouw is uw laptop niet veilig in de autokoffer. We zien dat een inbreker mee naar binnen sluipt en dan ‘s nachts rustig dertig, veertig auto’s doorzoekt. Uw auto is geen bankkluis.”

Meer oplichters

Ander opvallend cijfer is de forse stijging (+ 14%) bij oplichtingen. Vorig jaar deden 1.359 mensen daarvan aangifte.

Korpschef Muyters: “Die stijging is uitsluitend te wijten aan oplichtingen via het internet. Je kan niet voorzichtig genoeg zijn met je identiteits- en bankgegevens door te geven. Zelfs als ziet de website er betrouwbaar uit, denk toch twee keer na. Eén keer de oplichting gebeurt, is het voor de politie moeilijk om de verdachten te pakken. Die zitten goed verstopt in het buitenland.”

Camera’s en drones

Vanop het drugsfront was er weinig nieuws. De ‘War on Drugs’ woedt nog altijd. Vorig jaar werden 777 dealers en 2.444 druggebruikers opgepakt, dat zijn er twee per dag. 

De politie krijgt ook de volgende jaren flink wat geld om te investeren in meer camera’s en ook te experimenteren met drones. 

20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ludo Adriaensens

    Het onderscheid tussen politiek & criminaliteit is nog amper waarneembaar, hetgeen het opmaken van statistieken vergemakkelijkt. Geloofwaardigheid is bij deze dus onbestaand.

  • Bert Verlooy

    Als je fietsdiefstallen bijrekent en je ogen sluit voor de havengerelateerde criminaliteit die haar web vanuit Antwerpen over de rest van Vlaanderen spreid. Zo kan je met cijfertjes alles bewijzen. De ervaring van de mensen is toch anders hoor.

Lees meer