Van links naar rechts: Jo Roels (voorzitter van de Raad van Bestuur van Scholengroep Rivierenland),  Conny Romswinkel (algemeen directeur van de Scholengroep Rivierenland), schepen van Onderwijs Eddy Soetewey (N-VA), Veerle Poelmans (algemeen directeur van het Lokaal Bestuur Niel), Kathleen Van Mechelen (directrice van GBS Niel), en burgemeester Tom De Vries (Open Vld).
Ben Conaerts Van links naar rechts: Jo Roels (voorzitter van de Raad van Bestuur van Scholengroep Rivierenland), Conny Romswinkel (algemeen directeur van de Scholengroep Rivierenland), schepen van Onderwijs Eddy Soetewey (N-VA), Veerle Poelmans (algemeen directeur van het Lokaal Bestuur Niel), Kathleen Van Mechelen (directrice van GBS Niel), en burgemeester Tom De Vries (Open Vld).

GBS Niel maakt vanaf 1 september deel uit van Gemeenschapsonderwijs

Het is nu ook officieel: de Gemeentelijke Basisschool (GBS) Niel zal volgend schooljaar ophouden te bestaan en overgenomen worden door het Gemeenschapsonderwijs (GO!) van de Vlaamse Gemeenschap. “De leerkracht kan zich dan nog beter concentreren op zijn kerntaak: lesgeven”, zegt schepen van Onderwijs Eddy Soetewey (N-VA). 

Het is een historisch moment: na dit schooljaar komt er na ruim negentig jaar een einde aan het gemeentelijk onderwijs in Niel. De gemeentelijke basisschool, met campussen in de Veldstraat, de Schuttershofstraat, de Franklin D. Rooseveltstraat en de Ridder Berthoutlaan, zal vanaf het schooljaar 2019-2020 worden overgenomen door het Gemeenschapsonderwijs en deel uitmaken van de Scholengroep Rivierenland. Het plan was al enkele weken bekend, maar deze namiddag werd de overname officieel bekrachtigd.

“Onze gemeentelijke basisschool groeide jaarlijks en leverde steeds kwalitatief onderwijs”, zegt schepen van Onderwijs Eddy Soetewey (N-VA). “Maar de groei van de school, de onderwijsvernieuwing en de nieuwe pedagogische en didactische uitdagingen stellen hoge eisen aan onze personeelsleden. Zij hebben nood aan degelijke ondersteuning en het Gemeenschapsonderwijs – in het bijzonder de Scholengroep Rivierenland – kan hier nog beter voor zorgen. We laten de school niet los, maar werken voortaan vanuit een regisserende rol.”

We laten de school niet los, maar werken voortaan vanuit een regisserende rol.

Schepen van Onderwijs Eddy Soetewey (N-VA)

De Scholengroep Rivierenland telt 26 scholen in Vaartland, Klein-Brabant en Rupelstreek, goed voor in totaal zo’n 9.000 leerlingen. “De steun die we aan onze scholen geven, is van velerlei aard”, zegt algemeen directeur Conny Romswinkel. “Denk maar aan ICT, infrastructuur, communicatie, financiën, enzovoort. Je kan als schooldirecteur niet in alles gespecialiseerd zijn. Als er bijvoorbeeld een ICT-probleem opduikt, kunnen we onze ICT-dienst naar de school sturen om dat op te lossen. Of als er een leerkracht uitvalt, kijken we hoe we dat opgelost kunnen krijgen.”

“Het grote voordeel is dat de leerkracht, juf of meester voor de klas op die manier ontlast wordt”, vervolgt Soetewey. “Hij of zij kan zich concentreren op zijn kerntaak: het lesgeven. Ervoor zorgen dat de leerlingen de nodige kennis, kunde en vaardigheden verwerven gedurende zijn leerjaren hier in het basisonderwijs. Dit komt dus niet alleen onze leerkrachten ten goede, maar uiteindelijk ook de 597 leerlingen van onze gemeentelijke basisschool. Zij moeten altijd op de eerste plaats staan.”

Kathleen Van Mechelen, directrice van de gemeentelijke basisschool, is optimistisch over de toekomst: “Het gemeentebestuur heeft zich altijd heel erg voor onze school ingezet en ik heb er vertrouwen in dat ook dit gaat lukken. Het einde van het gemeentelijk onderwijs doet me wel iets, maar ik geloof dat dit de juiste beslissing is. Met de juiste hulp zal ik me heel snel thuis voelen in de Scholengroep Rivierenland.”

Het einde van het gemeentelijk onderwijs doet me wel iets, maar ik geloof dat dit de juiste beslissing is.

Kathleen Van Mechelen, directrice GBS Niel

De scherpste tegenkanting voor de overname komt uit socialistische hoek. “H et was de eerste socialistische burgemeester van Niel die 90 jaar geleden het gemeentelijk onderwijs stichtte”, zegt sp.a-fractieleider Chris Ceuppens. “Tot 2012 werd het door al onze rode burgemeesters gekoesterd, maar amper zes jaar na de machtswissel dragen Open Vld en N-VA het al ten grave. Daarmee dreigt deze meerderheid de geschiedenis in te gaan als de verkoper van bijna een eeuw gemeentelijk basis- en kleuteronderwijs om haar eigen financiële putten te dichten.”

Spontaan

“Deze beslissing is zeker niet genomen vanuit financieel oogpunt”, benadruk Soetewey. “De kwaliteit van het onderwijs staat voor ons centraal. We zijn niet de markt opgetrokken om het gemeenteonderwijs te verkopen. Deze overname is eerder spontaan gegroeid, dankzij een jarenlange goede samenwerking met de Scholengroep Rivierenland. Dat we er financieel goed bij varen, is alleen maar een bijkomend voordeel.”

Nieuwe naam

Voor de leerlingen noch voor het personeel verandert er niets of nauwelijks. Het personeel neemt al haar rechten en anciënniteit mee. Wat wél zal wijzigen, is de naam van de school. “Met inspraak van de kinderen hebben we al een eerste selectie van mogelijke namen gemaakt”, zegt Soetewey. “Tegen volgend schooljaar nemen we de definitieve beslissing en maken we bekend wat de nieuwe naam van GBS Niel zal zijn.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer