Herinneringssteentje voor verzetsstrijder Louis Vivijs

Deze namiddag werd vlak voor de hoofdingang van PTS Boom een herinneringssteentje ingehuldigd voor Louis Vivijs, oud-leerling van de school en verzetsstrijder. Dat gebeurde in aanwezigheid van zijn dochter Hilde en zijn weduwe Julia.

Louis Vivijs was een van de 111 leden van de verzetsbeweging De Zwarte Hand, die in de Tweede Wereldoorlog actief was in de Rupelstreek en Klein-Brabant. Hij groeide op in Tisselt, maar deed zijn middelbaar onderwijs in PTS Boom. Het 8 Mei Comité regio Mechelen nam daarom het initiatief om vlak voor de hoofdingang van de school een herinneringssteentje voor de in 2012 overleden verzetsstrijder te plaatsen. Ook een aantal leerlingen van de school en de Vriendenkring De Zwarte Hand werden bij het gebeuren betrokken. “We hopen dat iedereen die voortaan de school binnenkomt, hier even bij deze herinneringssteen stil zal blijven staan”, klinkt het.

De inhuldiging gebeurde in aanwezigheid van onder meer dochter Hilde Vivijs en weduwe Julia Vivijs. “De Zwarte Hand wilde de bevolking met pamfletten inlichten tegen de Duitse ideologie”, vertelt Hilde Vivijs. “Mijn vader belandde via zijn broer in deze groep, zonder goed te weten wat ze inhield. Eén dag na zijn achttiende verjaardag, op 27 oktober 1941, werd hij gearresteerd. Tot 11 april 1945 zou hij gevangen zitten in de Duitse kampen. Bij zijn terugkeer woog hij nog maar 36 kilogram. Hij heeft de gruwel die hij in de oorlog heeft moeten ervaren, nooit vergeten.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer