Restanten van een burcht werden blootgelegd in de Kerkstraat
David Legreve Restanten van een burcht werden blootgelegd in de Kerkstraat

Middeleeuwse vondst wordt niet aangekocht door gemeente: “Wel sonderingen en aangepast opvulmateraal”

De site in de Kerkstraat waar restanten van een middeleeuwse burcht werden ontdekt, wordt niet aangekocht door de gemeente. Het lokaal bestuur zal wel sonderingen uitvoeren in de zoektocht naar nieuwe archeologische vondsten. De bouwwerken op de site worden verdergezet, zij het met aangepast materiaal dat de burcht niet aantast.

Bij graafwerken in het centrum van Rumst werden eerder deze maand restanten van een middeleeuwse burcht ontdekt. Er werden onder meer resten van een hoefijzervormige toren blootgelegd, daterend uit de 13de tot 15de eeuw. Erfgoed Vlaanderen besloot na een onderzoek op de site dat de ontdekking niet waardevol genoeg is om te bewaren. Aan het lokaal bestuur om te kiezen of de vondst al dan niet bewaard moest blijven. “Er werd zorgvuldig nagedacht over de toekomst van de overblijfselen, en het ruimere kader waarin die zich situeren. Mogelijk staan deze vondsten namelijk niet op zichzelf, maar zijn er ook nog overblijfselen van de tweede toren te vinden in de nabije omgeving. Dit maakt van de vondsten een groter verhaal, waaraan ook een belangrijke financiële impact verbonden is. Het lokaal bestuur moet zowel rekening houden met het belang van deze overblijfselen, als met het financieel kader van de hele gemeente”, licht schepen voor Cultuur en Erfgoed Wendy Weckhuysen (CD&V-3D) toe.

Het schepencollege besloot uiteindelijk om de geldbeugel niet te openen. De grond overkopen en een archeologisch onderzoek zouden samen zo’n 600.000 euro kosten. “We starten wel met sonderingen. Die zullen ervoor zorgen dat er meer zekerheid komt over de exacte locatie van de tweede toren. De sonderingen zullen plaatsvinden op andere plekken op de Markt”, reageert burgemeester Jurgen Callaerts (N-VA). “In het najaar zal er meer duidelijkheid zijn over mogelijke bijkomende vondsten, maar ook over de financiële mogelijkheden binnen het meerjarenplan van de gemeente. Dan kan er eventueel nog voor gekozen worden om bijvoorbeeld de tweede toren te conserveren en te verwerken in een eigen, publiek of privaat project.”

Het standpunt van het bestuur verschijnt binnenkort op de agenda van de gemeenteraad. Ondertussen is de site in de Kerkstraat opnieuw vrijgegeven aan Goed Wonen.Rupelstreek, dat op de locatie appartementen gaat bouwen. “De bouwwerken gaan verder, maar de opvulling zal gebeuren met een materiaal dat de overblijfselen van de burcht niet aantast. Zo krijgen toekomstige generaties de mogelijkheid om de vondst terug open te leggen. Daarnaast wordt ervoor gezorgd dat de site tijdelijk toegankelijk is voor bezoekers.” Op zaterdag 20 april komt een archeoloog van het Agentschap Onroerend Erfgoed een toelichting geven over het onderzoek en de vondsten. Het lokaal bestuur heeft ook de intentie om op basis van de vondsten een 3D-voorstelling te laten maken van de oorspronkelijke staat van de burcht. 

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Ronnie Mathieu

    Hoezo? N-VA Rumst is geen voorstander om Vlaams erfgoed te bewaren? En schuift de hete aardappel door naar volgende lokale besturen.

Lees meer