4 Het criminaliteitsbeeld van Willebroek voor 2018 ziet er positief uit
BELGA Het criminaliteitsbeeld van Willebroek voor 2018 ziet er positief uit

Politie en gemeente stellen criminaliteitscijfers 2018 voor: “Willebroek wordt veiliger, maar elk feit is er één te veel”

“Willebroek wordt veiliger, maar elk feit is er één te veel.” Dat zegt burgemeester Eddy Bevers (N-VA) bij de voorstelling van de criminaliteitscijfers van 2018. “Het aantal winkeldiefstallen steeg, verder dalen de inbreuken. Wel blijven we oproepen om alle feiten te melden, enkel zo kunnen we de problemen aanpakken.”

“We kunnen bij de criminaliteitscijfers een opdeling maken in 2 grote groepen: de inbreuken tegen de bijzondere wetten en de inbreuken tegen het Strafwetboek. Bij die eerste categorie zien we een stijging van 20 procent tegenover het gemiddelde van de 5 voorgaande jaren en een stijging met 4 procent tegenover 2017", aldus Bevers.

“Het gaat hier om zaken als openbaar dronkenschap, jeugdbescherming, milieudelicten... Maar liefst 88 procent van deze inbreuken is gelinkt aan drugs. Een stijging van 20 procent is hier dus goed nieuws: het maakt duidelijk dat de pro-actieve aanpak van onze politie werkt. Wanneer er bijvoorbeeld extra wordt ingezet op milieudelicten zoals sluikstorten, worden er ook meer daders gevat en stijgt dit cijfer.”

4 De lokale politie Mechelen-Willebroek tijdens een controle van vrachtwagens
Politiezone Mechelen-Willebroek De lokale politie Mechelen-Willebroek tijdens een controle van vrachtwagens

“De tweede categorie zijn inbreuken tegen het Strafwetboek. Hier zien we een daling van 9 procent tegenover het gemiddelde van de 5 voorgaande jaren en een daling met 5 procent tegenover 2017. De grootste categorie zijn de misdrijven tegen de eigendom: diefstal en afpersing, vandalisme, brandstichting en meer. Op 5 jaar tijd daalt dit aantal met 15 procent. Het aandeel van de diefstallen zakte van 43 naar 36 procent, dat is nu nog maar één derde van het totaal aantal inbreuken. Dit was ooit wel anders in Willebroek. Er wordt nu ook écht gejaagd, we zitten niet te wachten tot er iets gebeurt.”

“Het aantal woninginbraken stond in 2018 op 81, een daling van 33 procent tegenover het gemiddelde van 121 inbraken in de periode 2013-2017. De piekmomenten vallen nog steeds op woensdag tussen 12 en 14 uur en op vrijdag- en zaterdagavond. We sturen onze agenten heel gericht uit op die momenten, en ook de inwoners helpen ons enorm via de BIN’s (buurtinformatienetwerken). De diefstallen uit voertuigen daalden met 53 procent tegenover het vijfjaarlijkse gemiddelde: we zakken van 55 naar 26 feiten.”

4 Het criminaliteitsbeeld van Willebroek voor 2018 ziet er positief uit
Tim Van der Zeypen Het criminaliteitsbeeld van Willebroek voor 2018 ziet er positief uit

“Een groot werkpunt worden de winkeldiefstallen: we telden er vorig jaar 54, een toename met maar liefst 82 procent tegenover het gemiddelde van 2013-2017. Maar liefst 88 procent van de spullen wordt gestolen uit de warenhuizen. We werken daarom nauw samen met de zaakvoerder en roepen hen allemaal op om elk feit te melden. Zo krijgen onze diensten een veel beter zicht op de situatie en kan men ook gerichter werken. Vorig jaar konden we een winkeldief vatten die 17 feiten op zijn kerfstok had.”

“Een tweede groot werkpunt zijn de fietsdiefstallen. Deze dalen dan wel met 13 procent op 5 jaar en maar liefst 24 procent tegenover 2017, toch zijn het er nog te veel. In 2018 werden 69 fietsen gestolen, dé grote hotspot hier is de stationsomgeving. Maar we merken dat inwoners ook in de omgeving van hun woning niet de moeite doen om hun fiets op slot te doen, daar willen we graag verandering in brengen.”

“Ook voor zakkenrollers willen we nog meer waarschuwen, ook al daalde het aantal gauwdiefstallen met 35 procent tot nog 11 feiten in 2018. Heel opvallend hier is dat de wekelijkse markt op woensdagvoormiddag hét hoogtepunt van de week is. Door net daar meer te controleren en bezoekers van de markt bewuster te maken, kunnen we dit cijfer in de toekomst verder doen dalen.”

4 De evolutie van de fenomenen in 2018 vergeleken met het gemiddelde van de jaren 2013 tot 2017.
rv De evolutie van de fenomenen in 2018 vergeleken met het gemiddelde van de jaren 2013 tot 2017.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer