Klaas De Scheirder

PVDA voert actie aan provinciehuis: “Sanering kleiputten Terhagen kost 35 hectare aan bos”

PVDA Boom-Rumst heeft vanmiddag, vlak voor de start van de provincieraad, een actie georganiseerd aan het provinciehuis in Antwerpen. De partij demonstreerde tegen de ontbossing bij de sanering van de kleiputten in Terhagen.

“De kleiputten zijn een unieke biotoop en een oase van groen en rust voor omwonenden en bezoekers”, zegt voorzitter Rudy Van Rompaey. “Maar hoewel de deputatie in haar bestuursakkoord stelt dat ze het beboste gebied in de provincie gaat vergroten, gebeurt in de kleiputten net het omgekeerde. Daar ligt een plan op tafel om bij de sanering liefst 35 hectare aan bos te vernietigen. Zelfs als er evenveel hectare nieuw bos zou aangeplant worden, duurt het nog dertig jaar vooraleer het nieuwe bos gelijkwaardig is. De komende tien, twintig jaar zijn nochtans net cruciaal om de CO2-uitstoot met 95 procent te verminderen.”

De partij eist een sanering van de kleiputten met minimale aantasting van het reliëf en de bebossing. “Die sanering moet, gezien de risico’s rond het asbeststort, onmiddellijk starten”, beklemtoont Van Rompaey. Eerder pleitte ook het actiecomité Red Onze Kleiputten al voor een snelle sanering van het asbeststort. De actiegroep hield een petitie en verzamelde 170 handtekeningen, enkel en alleen in de Bosstraat in Boom.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer