De Internationale Lutherie School Antwerpen (ILSA) leidt jongeren op tot professionele gitaar- en vioolbouwers.
ILSA De Internationale Lutherie School Antwerpen (ILSA) leidt jongeren op tot professionele gitaar- en vioolbouwers.

Tentoonstelling van waardevolle violen en gitaren

De Internationale Lutherie School Antwerpen (ILSA), gevestigd in een van de gebouwen van PTS Boom, leidt jongeren op tot professionele gitaar- en vioolbouwers. Op vrijdag 17 mei pakt de afdeling uit met een bijzondere tentoonstelling van oude waardevolle gitaren en violeren.

Jongeren uit Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje, Engeland en zelfs China strijken neer in de Internationale Lutherie School Antwerpen om er oude instrumenten te leren restaureren. “Nagelnieuwe instrumenten moeten qua klank helemaal niet onderdoen voor hun 100- of 300-jarige soortgenoten en vinden meer en meer de weg naar professionele musici. Het herstellen van oude instrumenten is dus iets waar steeds meer en meer vraag naar is”, zegt Johan Hertogs van ILSA.

In een van de gebouwen van de PTS te Boom, waar ILSA gevestigd is, voltrekt zich dit vakmanschap. Maar voor één avond hebben de werkbanken in de ateliers plaats gemaakt voor iets anders: een heuse expositie van oude waardevolle violen en gitaren. Ze komen uit privécollecties, uit de handen van instrumentenbouwers of rechtstreeks uit de talentvolle handen van de muzikant. Tijdens een toonmoment op vrijdag 17 mei kan je de instrumenten gaan bewonderen.

“Een 50-tal instrumenten zullen er te zien zijn”, zegt Hertogs. “Een toonmoment als dit is vrij uniek. Omdat zulke instrumenten her en der in uiteenlopende middens vertoeven, is het niet makkelijk om er velen bij elkaar te zien.”

De tentoonstelling vindt plaats van 19 tot 23 uur in de Beukenlaan 44 en de toegang is gratis.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer