Tisselt neemt afscheid van supervrijwilliger Marc Bradt: “Als we een feestje gaven, wist het halve dorp dat”

Tisselt heeft zaterdag afscheid genomen van Marc Bradt (56) tijdens een viering in de Sint-Jan de Doperkerk. De bekende inwoner van het dorp overleed dinsdag na een ongelukkige val met zijn fiets. Niet alleen familie en vrienden, maar het hele Tisseltse verenigingsleven zal de man missen.

Het drama voltrok zich dinsdag omstreeks 10.30 uur in de Jozef de Blockstraat. Marc was zoals zo vaak op weg met zijn fiets toen hij een werf passeerde. Arbeiders waren er bezig met het plaatsen van een pompsysteem. Eén arbeider riep hem nog toe te stoppen, maar het mocht niet baten. Marc viel en belandde in een drie meter diepe put. Hij overleed ter plaatse.

“Het liefst was hij onder de mensen om een babbeltje te slaan, niet in langgerekte volzinnen, maar recht uit het hart en met ongeveinsde betrokkenheid”, getuigde de pastoor voor een volle kerk. “Zo zal hij ook maandag op weg zijn geweest, een beetje geïntrigeerd door alles wat in het dorp gebeurde. Hij zal niet hebben beseft dat dit misschien wel zijn laatste ronde kon zijn geweest. Iedereen in het dorp was met verstomming en immens ongeloof geslagen.”

Buurtwinkel

Het halve dorp kende Marc. Ze zagen hem niet alleen fietsen in het dorp en naar de beschutte werkplaats, hij stak ook de handen uit de mouwen in de buurtwinkel van zijn nichten en was erg actief in het verenigingsleven. Zo was hij een Chiroman in hart en nieren en een vrijwilliger en helpende hand bij tal van andere Tisseltse verenigingen. “Hij deed alles ongedwongen. Het gebeurde allemaal spontaan en onberekend. Dat was zijn statement, zijn visitekaartje”, aldus de pastoor.

Het ongelukkige overlijden van Marc komt in de eerste plaats hard aan bij zijn familie, te meer omdat zijn broer Luc in augustus 2017 ook al overleed na een val met de fiets. “Zeker na het wegvallen van je broer, onze pa, deed je je best om extra voorzichtig te fietsen. Het heeft echter niet mogen zijn”, klonk het.

Marc was niet alleen de nonkel van een van de uitbaatsters van de buurtwinkel, ook de peter. Silke omschreef hem als een echte familieman. “Je was er altijd graag bij. Als we een feestje of barbecue hadden, dan wist het halve dorp dat”, vertelde Silke. “Typisch waren je blitzbezoeken bij verschillende familieleden en vrienden. Nadien reed je naar huis om alles in geuren en kleuren te vertellen aan Bobonne.”

Sporting

Marc was al sinds de jaren 80 actief bij Sporting Tisselt, waar hij een grenzeloze bewondering had voor de scheidsrechters. Hij was hun grootste fan en legde hen in de watten. “Eén keer betrapte ik hem met een glas Cola bestemd voor een van de scheidsrechters. Het glas was te vol en Marc dronk er stiekem van. Voor Marc was dat een doeltreffende en ook wel aangename oplossing. Ik deed of ik niks zag, wie zou het hem in godsnaam kwalijk genomen hebben? Wij zeker niet, en de scheidsrechter ook niet”, vertelt voorzitter Leo Meysmans een anekdote.

Het was een droom van Marc, zelf scheidsrechter worden. En uiteindelijk lukte dat ook, bij de jongsten. “De eerste zaterdag van het nieuwe seizoen zullen ze er weer staan en zich afvragen waar die brave, druk gesticulerende scheidsrechter naartoe is. Ook wij zullen je missen. Je bent voor altijd en eeuwig een van ons.”

2 Marc Bradt.
repro Marc Aerts Marc Bradt.
2 Begrafenis Marc Bradt
Marc Aerts Begrafenis Marc Bradt

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer