Tristan Verlinden (8) is een van de jongeren met een beperking die stage volgt. "Het kamp is heel vermoeiend, maar wel superleuk."
 Foto Benoit De Freine Tristan Verlinden (8) is een van de jongeren met een beperking die stage volgt. "Het kamp is heel vermoeiend, maar wel superleuk."

"Wij kunnen even goed voetballen"

JONGE KINDEREN MET EN ZONDER BEPERKING SPELEN SAMEN OP VELD TIJDENS PAASSTAGE

Schelle Sport pakt tijdens de jaarlijkse paasstage met een uniek concept uit. Acht jongeren met een beperking voetballen samen met tachtig jongeren zonder beperking. "Fantastisch om te zien hoe barrières in enkele dagen wegvallen", zegt trainster Leen Hoefman.

80 jonge voetballers die samen paasstage volgen met acht kinderen met een beperking: het is iets wat ze bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) nog niet eerder hebben meegemaakt. Maar Schelle Sport bewijst dat er toekomst zit in de unieke formule. De kinderen krijgen samen voetbaltraining en zitten samen aan de eettafel. Zo leren ze elkaar veel beter kennen.

"Onwennig begin"

"Het begin was een beetje onwennig", bekent trainster Leen Hoefman. "De jonge voetballers wisten niet wat ze mochten verwachten van onze 'G-kids'. Ze hadden vooraf een heleboel vragen. Maar de inclusieve aanpak blijkt duidelijk te werken. Het is geweldig om te zien hoe de barrières in enkele dagen tijd helemaal wegvallen. Jongeren met een beperking zijn heel gedreven om zichzelf te bewijzen. Aan het einde van de dag keren ze volledig uitgeput terug naar huis."


"Ik ben zelfs eens in slaap gevallen op het veld", lacht Tristan Verlinden (8) uit Hoboken, een jongen die lijdt aan autisme. "De anderen hebben water in mijn gezicht moeten gooien om me weer wakker te maken. Het kamp is dus heel erg vermoeiend, maar ik vind het superleuk om samen met de andere jongens te kunnen spelen. In het begin wisten ze niet eens of we wel konden voetballen. Dus heb ik extra hard mijn best gedaan om het te bewijzen."


Tristans trainer Joery Verbruggen is trots op zijn pupil. "Ook voor mij is het volledig nieuw om met kinderen met een handicap te werken, maar het loopt allemaal heel vlot. Na verloop van tijd weet je waarop je moet letten. Ik hoef mijn training zeker niet om te gooien voor Tristan. Het volstaat om de oefeningen wat rustiger aan te brengen en wat meer positieve kritiek te geven. Ik trap de bal ook iets minder hard naar hem dan naar de andere kinderen."


Enkele jaren geleden richtte voetbalclub Schelle Sport al een afdeling op voor kinderen met een mentale of fysieke beperking. Het initiatief groeide uit tot een succes en schenkt vandaag voetbalplezier aan 23 jongeren met een handicap van over de hele regio. De dienst Vrije Tijd van de gemeente Schelle stelde voor om nog een stap verder te gaan met de paasstage.


"We wilden iets extra ondernemen om de G-sport te stimuleren", zegt Sabrina Scherps van de dienst Vrije Tijd. "Een van onze prioriteiten is immers om kansengroepen actief te laten participeren in sport en drempels weg te werken. We hopen dat deze paasstage een vervolg krijgt bij zowel Schelle Sport als bij de andere sportclubs in Vlaanderen."

Lees meer