Volgens oppositiepartij Boom één ligt de waterfactuur in Boom te hoog. “662 gezinnen kunnen hun waterfactuur niet meer betalen.”
Geert De Rycke Volgens oppositiepartij Boom één ligt de waterfactuur in Boom te hoog. “662 gezinnen kunnen hun waterfactuur niet meer betalen.”

Boom één neemt jaarrekening gemeente op de korrel: “Tijd om waterfactuur te verlagen”

De gemeenteraad heeft zich gebogen over de jaarrekening van 2018. “We hebben sterke financiële schouders, maar doen niet genoeg om de mensen te helpen die het moeilijk hebben”, vindt oppositiepartij Boom één. “Er zijn weinig gemeenten die meer doen dan wij”, reageert schepen van Armoedebeleid Inge De Ridder (N-VA). 

De jaarrekening van 2018 heeft een overschot op kasbasis van 6,9 miljoen euro. De autofinancieringsmarge – de terugbetalingscapaciteit van de schulden - bedraagt 1,7 miljoen euro en de gemeente en het OCMW hebben samen een spaarpot van 11,7 miljoen euro. Stuk voor stuk gunstige cijfers dus, maar volgens oppositiepartij Boom één gaan die wel ten koste van de Bomenaar. De socialisten richten zich in het bijzonder op de waterfactuur, die volgens hen nog steeds  te hoog ligt. 

Liefst 662 gezinnen in Boom zijn niet meer in staat om hun waterfactuur te betalen, terwijl water een basisbehoefte is

Anita Ceulemans (Boom één)

“Ondanks een daling van de algemene personenbelasting en de afschaffing van de ziekenhuisbelasting blijven de inkomsten uit belastingen stijgen”, zegt oppositieraadslid Anita Ceulemans (Boom één). “De waterfactuur heeft de Bomenaar 1,1 miljoen euro gekost, bovenop de vergoeding die hij al aan Pidpa betaalt. Dit is nochtans een gemeente met 36,6 procent kansarmoede. Liefst 662 gezinnen in Boom zijn niet meer in staat om hun waterfactuur te betalen, terwijl water een basisbehoefte is. Wij willen dan ook pleiten voor een merkbare verlaging van de waterfactuur. We hebben sterke financiële schouders, dus moeten we die gebruiken om de mensen te helpen die het moeilijk hebben.”

2,7 miljoen voor kansarmoede

“De stijging van de inkomsten uit belastingen heeft vooral te maken met de 1,5 miljoen euro die we konden ontvangen uit onze evenemententaks”, reageert schepen van Financiën Kris Van Hoeck (CD&V). “Bovendien zien we dat ons aantal inwoners in een sterk stijgende lijn zit. Als je puur op de personenbelasting afgaat, zitten we bij de laagste in Vlaanderen. Wat de waterbelasting betreft, zitten we niet meer aan het maximumniveau. Maar de kost van de riolering ligt nu eenmaal erg hoog.”

Schepen van Sociale Zaken en Armoedebeleid Inge De Ridder (N-VA) stipt aan dat er weinig gemeenten zoveel budget uittrekken voor kansarmoede als Boom. “We investeren meer dan 2,7 miljoen euro in maatregelen om kansarmoede te bestrijden. Mensen die het moeilijk hebben om hun energierekening te betalen, worden door ons begeleid en kunnen onder meer beroep doen op een sociaal tarief en een energiefonds. We zijn daar wel degelijk mee bezig.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer