De Electrabelsite in Schelle.
Provincie Antwerpen De Electrabelsite in Schelle.

Buurt is ongerust over toekomst Electrabelsite: “Natuur dreigt te moeten wijken”

Een aantal buurtbewoners is bezorgd over de toekomst van de Electrabelsite. Ze vrezen dat de nieuwe plannen nadelig zullen zijn voor de aanwezige fauna en flora. Met een petitie proberen ze hun stem te laten horen.

Momenteel zijn er drie mogelijke toekomstscenario’s voor de Electrabelsite. Er moet ruimte zijn voor recreatie, om te wonen en om energie op te wekken. Maar een aantal buurtbewoners zien die eerste twee voorstellen niet zitten. Zij vrezen dat die zullen leiden tot meer verkeer en drukte en de vernietiging van een mooi stukje natuur. Om hun stem te laten horen, zijn ze nu van start gegaan met een petitie. Die zal worden overgemaakt aan de gemeenten Niel en Schelle en aan de provincie Antwerpen.

“Wij als omwonenden kiezen niet voor de vernietiging van onze fauna en flora”, klinkt het. “De toekomstplannen zouden minstens rekening moeten houden met het behoud van de identiteit van de plek en met de capaciteit van de beperkte ontsluitingsmogelijkheden. Het is de taak van de provincie om de site vanuit een langetermijnvisie te vrijwaren van private ontwikkelingen die in strijd zijn met het gemeenschappelijk belang. Idealiter zal men de site voorbehouden voor toekomstige ontwikkelingen voor duurzame energieopwekking, gecombineerd met natuur en laagdynamische recreatie.”

Petitie al 150 keer ondertekend

Momenteel werd de petitie al meer dan 150 keer ondertekend. Een van de ondertekenaars is Yente De Maesschalck, vrijwilliger bij Natuurpunt en medeconservator van het natuurgebied Maaienhoek, dat deel uitmaakt van de Electrabelsite. “Deze locatie is in feite een ecologische corridor die een heel groot leefgebied van fauna en flora met elkaar verbindt”, legt hij uit. “Op het hele terrein vind je onder meer een koppel slechtvalken, een koppel steenuilen, een koppel bosuilen, vele vossen en reeën en een hele hoop eekhoorntjes. Het zou jammer zijn als onze streek dit stukje natuur zou kwijt geraken.”

De petitie is hier te vinden. Meer informatie is te vinden op de website www.rupelmobiel.be

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer