Journalist Ben Conaerts test de Shuffleboard uit.
Foto De Freine Journalist Ben Conaerts test de Shuffleboard uit.

Maak kennis met shuffleboard

NIEUW SPEL KAN GESPEELD WORDEN IN WIMA BOWLING

Spelen we binnenkort allemaal shuffleboard in plaats van biljart of petanque? Als het van de mensen van Shuffletime afhangt alvast wel. Gisteren kwamen zij het nieuwe gezelschapsspel voorstellen in het San Marco Village in Schelle. Wie het wil uitproberen, kan terecht bij Wima Bowling.

Shuffleboard is een kruising tussen sjoelbakken en curling. Het spel werd 400 jaar geleden ontwikkeld in Engeland en nadien verder verfijnd in de Lage Landen. Vandaag wordt shuffleboard al jaren gespeeld in de Verenigde Staten, waar er zelfs hele speelcentra aan het spel worden gewijd, en maakt het volop zijn intrede in de Scandinavische landen. Nu willen de mensen van Shuffletime ook België warm maken voor het shuffleboard. Gisteren kwamen zij het spel voorstellen in het San Marco Village.

Pucks

"Ik ontdekte het shuffleboard zo'n zeven jaar geleden, toen ik op bezoek was bij mijn broer in de Verenigde Staten", vertelt Luc Mattens van Shuffletime. "Hij nam me mee naar zijn kelder om me kennis te laten maken met een nieuw spel: shuffleboard. We zijn beginnen spelen en pas vier dagen later weer uit de kelder gekomen (lacht). Het is zo leuk dat je er jezelf uren mee kan amuseren. Jong of oud, klein of groot, slim of dom: iedereen maakt plezier rond het shuffleboard."


Shufflen doe je met speelschijven of pucks. Het doel is om je eigen pucks zo ver mogelijk tegen het einde van het speelbord te schuiven en het je tegenspeler lastig te maken door je eigen pucks in de weg te leggen of zijn eigen speelschijven weg te kaatsen. Belangrijk is steeds je kracht te doseren: als je puck van het speelbord vliegt, heb je geen punten. Het shuffleboard zelf is ongeveer 3,75 meter lang, 60 centimeter breed en 80 centimeter hoog.

Gevoel trainen

"Suffleboard leent zich uitstekend om ergotherapie te stimuleren", zegt Stijn Caremans. "Mensen die een beroerte hebben gehad, kunnen dankzij shuffleboard spelenderwijs het gevoel in hun handen en armen trainen. Ook voor G-sporters en in de zorgsector kan het spel voor een nuttig tijdverdrijf zorgen. We gaan dan ook in eerste instantie de zorgsector en de OCMW-instellingen benaderen. Senioren zullen het zeker leuk vinden eens iets anders te doen dan petanque of bingo. Maar we gaan ook zeker café's, bedrijven en sportclubs contacteren. Overal waar mensen samenkomen, kan een shuffleboard staan."


Op termijn wil Shuffletime ook competities, tornooien en kampioenschappen inrichten. "We hebben vandaag al een federatie, maar nog geen officiële clubs", legt Luc Mattens uit. "Het is eerst onze bedoeling om de mensen met dit nieuwe spel te laten kennismaken. Johnny Crijns van Wima Bowling is alvast overtuigd van het potentieel en heeft in zijn zaken in Schelle en Sint-Niklaas een shuffleboard geplaatst. Daar kan je het vanaf nu dus komen uitproberen."


Wie de microbe helemaal te pakken heeft, kan bij Shuffletime een eigen shuffleboard kopen. Zo'n bord, met alles erop en eraan, kost 2.450 euro. Alle info is te vinden op de website www.shuffletime.be.

Lees meer