De gemeenteraad discussieerde over het nut van de gemeentelijke commissies.
Benoit De Freine De gemeenteraad discussieerde over het nut van de gemeentelijke commissies.

Schelle schaft gemeenteraadscommissies af: “Adviesraden hebben grotere meerwaarde”

Schelle heeft voortaan geen gemeenteraadscommissies meer, tot grote ontevredenheid van oppositiepartij N-VA. Volgens burgemeester Rob Mennes (CD&V) hebben de adviesraden een grotere meerwaarde.

De voorbije gemeenteraad ontstond er een pittige discussie over het afschaffen van de gemeenteraadscommissies. Dat zijn commissies die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden en die als taak hebben de besprekingen in de gemeenteraadszittingen voor te bereiden.

“We hebben weinig positieve ervaringen met dat soort commissies, die uitsluitend kunnen worden bijgewoond door bezoldigde gemeenteraadsleden”, zegt burgemeester Rob Mennes (CD&V). “Nu deze vergaderingen niet meer verplicht zijn, kiezen we er dan ook voor deze af te schaffen. We hebben in Schelle wel verschillende gemeentelijke adviesraden, zoals de sportraad en de cultuurraad. Zulke adviesraden bestaan naast enkele politici ook uit geïnteresseerde burgers en vakdeskundigen en zijn dus een bredere aangelegenheid om  dossiers te bespreken. Die adviesraden behouden we sowieso.”

Oppositiepartij N-VA betreurt het wegvallen van de raadscommissies. “Het klopt dat deze informatieve vergaderingen niet meer verplicht zijn, maar dat neemt niet weg dat ze een controlerende rol kunnen spelen op het beleid van de meerderheid. We zijn voorstander om de commissies onbezoldigd te laten plaatsvinden, zodat je steeds de gemotiveerde raadsleden op deze vergaderingen krijgt. Maar dit simpelweg niet meer organiseren is ‘not done’”, vindt Stijn Cools (N-VA).

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer