2 Walter werd al die jaren bijgestaan door zijn echtgenote Julia.
Van De Weyer Walter werd al die jaren bijgestaan door zijn echtgenote Julia.

"Een zaak beginnen was moeilijk, maar ermee stoppen ook"

WALTER (80) TREKT DEUR COIFFURE GEYSKENS NA 56 JAAR ACHTER ZICH DICHT

Met Coiffure Geyskens verdwijnt een van de authentiekste handelaars uit het straatbeeld van Averbode. De droogkappen hebben vrijdag een laatste keer geblazen in het salon van Walter Geyskens (80). Hij gaat na 56 jaar met pensioen. "Een zaak beginnen was moeilijk, maar ermee stoppen ook", zegt Walter.

"Ik werkte als jongeman in de bakkerij van mijn vader", vertelt Walter. "Toen hij een nieuwe oven moest kopen, raadde hij mij aan om kapper te worden. Ik ben in Brussel een opleiding gaan volgen." In 1961 opende Walter op zijn 24ste zijn salon op de Westelsebaan. "In het begin zette ik de dames en de heren nog naast elkaar voor de spiegel, maar omdat ze te veel kibbeleden, heb ik een aparte hoek gemaakt voor de heren."


Bij Walter kwamen voornamelijk dames om hun haar te laten knippen, maar ook verschillende mannen. "Ook jongere kerels, maar jonge vrouwen en meisjes niet." Walter zag de haarmode door de generaties heen geleidelijk veranderen. "Vrouwen die grijs werden, lieten vroeger hun haar gewoonlijk donker kleuren. Met de jaren is de spoeling lichter van kleur geworden en kwamen er meches bij. Een man vroeg me eens om hem helemaal kaal te scheren, als tegenreactie op zijn vrouw, die haar haar bij de kapper helemaal ros had laten verven."

2 Walter legt de laatste krullen in deze vrouw haar haar.
Van De Weyer Walter legt de laatste krullen in deze vrouw haar haar.

Nooit ziek

Echtgenote Julia (76) stond al die tijd naast Walter in het salon.


"Ze heeft leren brushen bij de kapper van Fabiola. We hebben nooit met personeel gewerkt. Veel meisjes beginnen de kappersopleiding, maar gaan dan al gauw iets anders doen. Onder jongens is kapper een uitstervend beroep. Mannelijke kappers zie je wel nog in de Turkse salons, in Aarschot, Diest en Scherpenheuvel. Het was best een zwaar beroep. Veel collega's zijn moeten stoppen met een allergie voor de verf en de haarproducten. Je staat ook de hele dag recht. Als het warm weer is, voel ik het in mijn benen. Ik was zelfstandige en die zijn nooit ziek. Het zijn mijn dochters Ann en Nancy geweest die mij stilletjes hebben overtuigd om te stoppen", aldus Walter.

"Met handen in haar"

De trouwe klanten die gewoonlijk op zaterdag kwamen, zijn speciaal vrijdag gekomen om hun kapper uit te wuiven. De meesten onder hen komen al 40 tot 50 jaar.


"We zullen hem missen", zeggen de dames. Hun zoektocht naar een andere kapper zal niet meevallen. "Het wordt sowieso een veel jongere persoon. We zullen al onze wensen opnieuw moeten uitleggen. Walter had geen uitleg nodig. Hij wist precies hoe hij elk haar moest leggen."


"Mijn man Marcel zit met de handen in het haar nu Walter ermee stopt", zegt Rita Gemoets uit Averbode. "Kent iemand nog een goeie coiffeur voor hem?"


Lena Deboel (89) heeft geen beste herinnering aan andere kappers. "Ik lag eens in het ziekenhuis en daar kwam een kapster langs. Wat deed die lastig. Ik heb haar niet aan me laten komen. De volgende dag heb me in de rolstoel naar Averbode laten brengen tot in de zetel bij Walter."

Wandelen

Julia en Walter hebben vrijdagavond de laatste haren geföhnd en in de plooi gelegd. Het gebouw wordt waarschijnlijk verkocht. Ze gaan in Paal wonen, boven hun dochter Ann. "Grote plannen hebben we niet. We zijn bij de wandelclub in Langdorp en trekken er nog graag op uit. Wat ik zaterdagochtend als eerste ga doen? Het haar van mijn vrouw in de krullen zetten", knipoogt Walter.

Lees meer