SCHERPENHEUVEL-zebrapad
Bollen SCHERPENHEUVEL-zebrapad

“Geen zebrapad? Dan schilderen we er zelf één”

Jongeren vragen al hele tijd zebrapad aan Chirolokaal

“We krijgen geen zebrapad? Dan schilderen we er zelf eentje”, dachten enkele Scherpenheuvelse jongeren. Ze voegden zondag de daad bij het woord. In de Molenstraat, ter hoogte van het kerkhof en de toegang naar de Chiro, verscheen er een zebrapad. En het werd op korte tijd enorm veel gebruikt. “Hét bewijs dat de nood hoog is”, zegt één van de initiatiefnemers Thomas Wittevrouw.

In januari 2019 deed Thomas al een aanvraag voor de aanleg van een zebrapad aan de hoofdingang van het Chirolokaal. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vatte er in maart post en voerde tellingen uit maar sindsdien blijft het stil. “Er is nog geen terugkoppeling gebeurd”, vertelt Thomas, die ook voorzitter is van de plaatselijke jeugdraad. “Omdat politici momenteel volop bezig zijn met het schrijven van hun programma, vonden we het tijd om actie te ondernemen”, voegt hij eraan toe. “We schilderen zelf een zebrapad op straat. Neen, dat ligt er niet permanent. We gebruikten een soort krijt. Als het een paar keer flink regent, is er niets meer van te bespeuren.”

Veiliger

Het zebrapad is nodig. “Er gaan hier 190 kinderen naar de jeugdbeweging”, vertellen Thomas en Bram Derwa. “Die moeten allemaal de straat oversteken want hun ouders parkeren op de parking van het kerkhof aan de overzijde van de straat. Bovendien vinden hier ook jongerenkampen plaats. Daarnaast wordt er, door de week, ook wel eens aan het lokaal geparkeerd. Continu wordt hier de rijbaan overgestoken. Een zebrapad is meer dan nodig om de veiligheid van onze kinderen te kunnen garanderen.”

Dat vonden ook de ouders die hun kinderen naar de Chiro kwamen brengen. Ze maakten meteen gebruik van het pad om de straat over te steken. “En de wagens stoppen, dus het werkt”, klinkt het. Sommigen reageerden ook verwonderd. “Hebben jullie dat initiatief genomen? Knap!”

De jongeren stonden er ook met een petitie die massaal door de ouders werd onderschreven. Met dat blad willen de initiatiefnemers naar de politiek stappen om hun eis kracht bij te zetten. Vanuit politieke hoek hebben de jongeren op dit moment nog geen reactie ontvangen. Binnenkort wordt de petitie aan het stadsbestuur overgemaakt.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer