Illustratiebeeld.
Mozkito Illustratiebeeld.

Schilde schakelt over op ledverlichting : “Investering van 3 miljoen op iets meer dan 7 jaar terugbetaald”

De gemeente Schilde sluit een akkoord met netwerkbeheerder Fluvius om de openbare verlichting op haar grondgebied versneld over te schakelen naar ledverlichting. Tegen 2030 moet het hele grondgebied voorzien zijn van ledverlichting.

Het gaat hier over 2.690 verlichtingspunten waarvan 2.519 verlichtingspalen. De overige openbare verlichting hangt aan gevels. “Met dit investeringsplan zal over 10 jaar alle straatverlichting zijn aangepast”, zegt schepen Olivier Verhulst (Open Vld). “Het is een belangrijke beslissing om de CO2 -uitstoot van de gemeente te reduceren. Bovendien zal onze energiefactuur aanzienlijk dalen zodat over 7,5 jaar de investering is terugbetaald. Het investeringsprogramma van zo’n drie miljoen euro zorgt ook voor een sterke modernisering van de infrastructuur. De nieuwe lantaarnpalen zullen kunnen worden gebruikt voor smart citytoepassingen zoals het plaatsen van bijkomende 4G of 5G-antennes.”

Zeggenschap

Deze overeenkomst betekent niet dat gemeente Schilde geen zeggenschap meer heeft over de openbare verlichting op het grondgebied. Het wel of niet aanzetten of ook dimmen van openbare verlichting in bepaalde straten of wijken, waar en wanneer precies de oude verlichting wordt vervangen en zelfs de lichtkleur is een keuze die de gemeente maakt. Bovendien kan de gemeente kiezen voor architecturale verlichting om accenten te leggen op gebouwen zoals kerken, openbare gebouwen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer